login

uw bestellingen     contact     over ons  

  • In dak ge├»ntegreerde Zonnepanelen, gehele Dak
  • In dak ge├»ntegreerde Zonnepanelen
  • Advies en Renovatie van Zonnepanelen en Zonnestroominstallaties
  • Zonnepanelen op plat Dak
  • Zonnepanelen op schuin Dak
  • Zonnepanelen voor Bedrijven

Levert een PV-Systeem nog stroom als er stroomuitval is?

Geschreven door Ron de Waard. Gepost in Energieberichten

Zonder extra maatregelen is het antwoord op deze vraag: neen.
Als de spanning van het net valt door een storing of expres eraf wordt gehaald omdat er onderhoud wordt gepleegd door uw netbeheerder, schakelt de omvormer uit. Een PV-systeem levert alleen stroom als er spanning staat op de AC-kant (wisselstroomkant) van het systeem. Dit uitschakelen gebeurt automatisch. Daar hoeft u niets voor te doen. Het is ook voorgeschreven gedrag van uw installatie.
Bij een storing op het net of bij regulier onderhoud, moet uw netbeheerder ervan uit kunnen gaan dat er geen spanning meer op het net staat. Dus dat er ook geen spanning vanuit zonnepanelen staat op de elektriciteitskabels in de straat of wijk. Een onderhoudsmonteur of elektricien van uw netbeheerder dient natuurlijk veilig te kunnen werken.
Zodra de netspanning door uw netbeheerder weer wordt hersteld (en de zon schijnt), zal uw installatie met zonnepanelen weer opstarten.

Er zijn backupsystemen beschikbaar die wel een continue levering mogelijk maken. Deze accusystemen worden buiten Nederland steeds vaker toegepast. Het voordeel is dat de accu's door de zonnepaneleninstallatie worden opgeladen als u meer produceert dan dat u verbruikt. Als de zon onder gaat, schakelt u automatisch over op het accusysteem en gebruikt u de stroom uit die accu's. Als de accu's leeg zijn, schakelt het systeem automatisch over op stroomaanvoer uit het openbare stroomnet.

Er zijn ook systemen die volledig zelfstandig werken, die dus niet op het openbare stroomnet zijn aangesloten. Ook deze systemen werken gewoonlijk met batterijen of accu's. Dit soort systemen zie je vaak op boten, campers en afgelegen gebouwen.

Systemen met batterijen of accu's zijn duurder dan systemen zonder. Het is dus meestal een financiële afweging die de aanschaf van een backupsysteem voorkomt. Zeker in Nederland, met het zeer kleine aantal storingen op het openbare net maakt dat er maar weinig accusystemen worden aangelegd.

EnergieAnders heeft ervaring met het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met accusystemen.
Neemt contact met ons op voor een vrijblijvend advies!!

Tags: zonnepanelen pv-systemen PV-systeem netspanning

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl