login

uw bestellingen     contact     over ons  

  • In dak geïntegreerde Zonnepanelen, gehele Dak
  • In dak geïntegreerde Zonnepanelen
  • Advies en Renovatie van Zonnepanelen en Zonnestroominstallaties
  • Zonnepanelen op plat Dak
  • Zonnepanelen op schuin Dak
  • Zonnepanelen voor Bedrijven

In 5 stappen BTW terugvragen op je zonne-energiesysteem

Geschreven door Jan Willem van Rijnberk. Gepost in Financieel-juridisch

euro_geld_71877a.jpg

Het terugvragen van deze BTW werkt betrekkelijk eenvoudig, zodat u dat als consument met enige administratieve vaardigheid, dit ook goed zelf kunt doen. Het terugvragen van de BTW biedt u direct het voordeel dat u een besparing van tussen de 15 a 21% realiseert op de aanschaf van een zonne-energiesysteem. Een interessante mogelijkheid die uw investering nog aantrekkelijker maakt. Na de vragen die EnergieAnders hierover ontvangt, volgt daarom hier mijn extra uitleg over hoe u dit kunt doen.

Tijdelijk voordeel
U moet begrijpen dat in de toekomst dit voordeel echter wel weer kan verdwijnen, omdat er op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels en zo dit voordeel weg te saneren. Echter een wetswijziging duurt even en mag niet direct ingaan. Deze wijziging heeft ook nog wel behoorlijk wat voeten in de aarde, omdat ze niet alleen voor zonnepanelen kan en mag gelden. Maar goed, er is wel een indicatie om niet te gaan zitten wachten als u een zonnestroomsysteem wil aanschaffen.

In het bovengenoemde arrest Fuchs, heeft het Hof bepaald dat het produceren van elektriciteit via zonnepanelen een economische activiteit is. In theorie betekent dit dat iedereen die zonnepanelen koopt en elektriciteit produceert en teruglevert aan het elektriciteitsnet een economische activiteit uitvoert en daardoor voortaan BTW-aangifte dient te doen. In de praktijk zijn particulieren in Nederland ontheven van BTW-aangifte en wordt hierover geen BTW-administratie gevoerd.

Administratieve stappen
Particulieren, die hun BTW over hun zonnestroom-systeem willen terugvragen, moeten juist wel administratieve stappen zetten. Zij kunnen in dit specifieke geval ook weer een verzoek doen om na de BTW-teruggave, opnieuw verder ontheffing te krijgen van het doen BTW-aangifte.

 
De vijf voorwaarden voor terugvragen

U bent als eindgebruiker een particulier afnemer en nog geen ondernemer voor de BTW en u heeft geen BTW-nummer in uw bezit;

 

De zonnepanelen zijn op/bij uw woning geïnstalleerd en u bent eigenaar van de woning en de zonnepanelen;

De installatie is opgeleverd en in gebruik genomen op of na 20 juni 2013 (vanaf de uitspraak van de Hoge Raad op of na 1-1-2012);

De opgewekte zonnestroom wordt (deels) teruggeleverd aan het elektriciteitsnet;

U bent minder dan € 1.883,- per kalenderjaar aan BTW verschuldigd over het systeem en valt daarmee onder de regeling “Kleine ondernemers” (KOR).

Uitleg in vijf stappen

Stap 1: Aanmelden startende onderneming
Bij de Belastingdienst meldt u zich aan als BTW-ondernemer. Formeel bent u ondernemer vanaf het moment dat u begint met stroom leveren aan het netwerk, dus vanaf de installatiedatum.

U moet zich binnen vijf dagen daarna, als ondernemer hebben aangemeld via de website van de Belastingdienst. Vooraf aanmelden kan via het formulier “Opgaaf startende ondernemer” van de belastingdienst. Downloaden via de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl

Stap 2: Toekenning BTW-nummer
Binnen vijf werkdagen nadat de Belastingdienst uw aanmeldingsformulier heeft ontvangen ontvangt u een zogenoemde ‘vaststelling’ met het aan u toegekende BTW-nummer.

De aangifte van de BTW verloopt digitaal via het portaal van de Belastingdienst. U ontvangt hier vervolgens per brief uw inlognaam en wachtwoord voor.

Stap 3: Omzetten kwartaal aangifte naar jaaraangifte
U dient een verzoek in om aanpassing van de kwartaalaangifte naar jaaraangifte.

Stap 4: Digitaal BTW-aangifte doen
Vervolgens dient u elk kwartaal (of jaar) voor een vooraf bepaalde datum de BTW-aangifte bij de Belastingdienst via het online portaal in te dienen.

 

De Belastingdienst biedt wel gelegenheid om per sms een herinnering te ontvangen aan uw BTW-aangiftetermijn, maar stuurt hier verder geen berichten of brieven over. Juist daarom is het verstandig de aangiftetermijn om te zetten van kwartaal naar jaar. Zo niet dan dient u elk kwartaal voor de vooraf bepaalde datum de BTW-aangifte digitaal bij de belastingdienst te hebben ingediend. Let op: Doe dit niet te laat, want als u te laat uw kwartaalaangifte doet, riskeert u een boete en forse geschatte aanslag.

Om de berekening van de BTW die u theoretisch zou moeten heffen over uw zonnestroom niet te lastig te maken, hanteert de Belastingdienst standaardbedragen (forfaits) voor de BTW die u op jaarbasis moet afdragen op basis van het vermogen van uw zonnepanelen:

Opwekvermogen in Wattpiek

Fortait (jaarbedrag)

      0  - 1000

€  20

1001 - 2000

€  40

2001 - 3000

€  60

3001 - 4000

€  80

4001 - 5000

€ 100

Als eigenaar van een zonnestroomsysteem kunt u gebruik maken van de zogenaamde ‘Kleine-ondernemersregeling’ (KOR). Indien minder dan  € 1.883,- per kalenderjaar aan BTW verschuldigd is, komt men in aanmerking voor deze regeling en dan ook ontheffing krijgen voor de administratieve verplichting van het doen van BTW-aangifte.

Bij de BTW-aangifte over het kwartaal (jaar), waarin u de panelen koopt, vraagt u ook de BTW terug die u betaalde voor de aankoop en installatie van uw zonnestroom-systeem.

De Belastingdienst maakt het bedrag na verrekening van de betaalde- en te vorderen BTW van het betreffende zonne-stroomsysteem, over op uw bankrekening.

Stap 5: Ontheffing administratieve verplichtingen aanvragen 
Over het moment waarop u dit kunt doen is er helaas enige onduidelijkheid.  Dit omdat u blijkbaar een kans loopt dat de Belastingdienst de door u teruggevorderde BTW over de aanschaf weer van u terugvordert als u dit verzoek te snel indient.

De Belastingdienst meldt dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat particuliere bezitters van zonne-stroomsystemen worden beschouwd als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’. De één leidt hier uit af dat u de ontheffing direct bij de aanvraag kunt doen, de ander raad u aan hier drie tot vier jaar mee te wachten na de aanvraag voor verzoek teruggave van de BTW over de aanschaf van het zonnestroomsysteem.

Meer informatie: 
De Belastingdienst antwoord op veel gestelde vragen over dit onderwerp op : www.rijksoverheid.nlwww.rijksoverheid.nl en met eventueel extra vragen over uw specifieke situatie kunt u natuurlijk ook terecht bij de Belastingtelefoon: 008-0543.

Vindt u dit alles te ingewikkeld, laat u dan niet ontmoedigen en laat ons de BTW-teruggave voor u verzorgen. Direct bij de aanschaf kunnen we dit vanuit EnergieAnders gelukkig in een keer voor u regelen.

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl