login

uw bestellingen     contact     over ons  

  • In dak geïntegreerde Zonnepanelen, gehele Dak
  • In dak geïntegreerde Zonnepanelen
  • Advies en Renovatie van Zonnepanelen en Zonnestroominstallaties
  • Zonnepanelen op plat Dak
  • Zonnepanelen op schuin Dak
  • Zonnepanelen voor Bedrijven

Moet dat nou? Registratie op energieleveren.nl

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Financieel-juridisch

We krijgen vaak de vraag of je je zonnestroominstallatie moet aanmelden. Aanmelden kan op de website www.energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de regionale netbeheerders. Dit zijn dus de bedrijven die de hardware beheren en doorgaans dus niet de bedrijven met wie u een contract heeft.
Er is een hele polemiek op internet ontstaan over het wel of niet aanmelden van je zonnepanelen op deze website. Per 26 mei 2020 is aanmelden verplicht!
ZonnepanelenAanmelden

Is aanmelden verplicht? Tja, daarover liepen de meningen uiteen. Niet langer. Het is nu gewoon verplicht!
Er is een nieuwe Europese verordening: Requirements for GeneratorsRequirements for Generators (RfG) zijn de technische eisen aan de installatie van zonnepanelen strenger. Niet alleen zonnepanelen, maar ook windmolens en andere elektriciteitsopwekkers moeten aan deze nieuwe eisen voldoen. De netbeheerder controleert of dit het geval is.

Als u een mooie stroommeter met draaischijf heeft en jaarlijks niet meer elektriciteit produceert dan u verbruikt, dan komt u er doorgaans nog wel mee weg om niet aan te melden. U lijkt dan op jaarbasis gewoon veel minder stroom te gebruiken. Dit soort meter heeft maar één telwerk dat in de winter vooruit zal lopen en in de zomer achteruit. Het is echter wel verplicht om uw zonnestroominstallatie aan te melden en u helpt hiermee uw netbeheerder. De netbeheerder kan dan veel beter inschatten hoe het elektriciteitsnet zal worden belast.

Als u een zogenaamde slimme meter of ander type met twee of meer telwerken die afname en teruglevering apart registreren, zult u er niet aan ontkomen uw zonnestroominstallatie of andere elektriciteit producerende installatie aan te melden bij uw netbeheerder. De netbeheerder verwijst u door naar de algemene website: energieleveren.nl. Aanmelden is verplicht, niet aanmelden heeft een aantal consequenties.
Wat is namelijk het geval? Uw elektriciteitsaansluiting heeft een uniek nummer. De EAN-code. Hiermee is een afnamepunt uniek geregistreerd door de netbeheerders. Als u wilt terugleveren, heeft u een tweede EAN-code nodig. Als die er niet is, loopt u het risico dat de teruglevering niet wordt gehonoreerd, omdat de EAN niet bestaat. U komt als het ware niet voor in de lijst van producenten en "kunt" dus alleen maar elektriciteit afnemen.
EnergieleverenNL

Op de website staat deze registratiereden voor registratie ook enigszins eufemistisch en als eerste genoemd: "als basis voor een juiste vergoeding". Zonder aanmelding loopt u dus het risico op een "onjuiste" vergoeding.

U kunt het beste de aanmelding op energieleveren.nl zelf doen. De website is veranderd. De privacy wordt nu beter In plaats van een "open" aanmeldformulier, moet u zich nu registreren op de website. Verder voordeel is dat u voortaan ook kunt zien wat er over uw elektrische installatie is geregistreerd. Ook kunt u de website gebruiken om alleen uw EAN-code te vinden. Als u op de knop [installatie aanmelden] klikt, komt u op een pagina waarop u uw postcode en huisnummer kunt opgeven.
EnergieleverenNL EANMeestal ziet u nu één EAN-code, maar in sommige gevallen ziet u er meerdere.
Na de juiste te hebben geselecteerd - bij meerdere kunt u op de rekening van uw elektriciteitsleverancier zien welke - krijgt u een formulier waarop u uw verdere gegevens kunt invullen. Gek genoeg moet u hier het vermogen van de zonnestroominstallatie invullen en niet de jaaropbrengst. Dat is op zich wel vreemd, omdat het vermogen geen directe maat is voor de opbrengst.
EnergieleverenNL InstallatiegegevensJe zou verwachten dat ze meer geïnteresseerd zijn in het aantal kWh dat het elektriciteitsnet in zal stromen...

De website energieleveren.nl wordt in de komende tijd aangepast. Niet alleen het registreren - verbeterde privacy - maar ook het vastleggen van voor de netbeheerder relevante informatie wordt nu verplicht. Naast het voorheen al gevraagde paneelvermogen, worden nu ook het omvormervermogen, omvormermerk en -type gevraagd. Deze gegevens heeft u van uw installateur gekregen. Gegevens van de omvormer kunt u ook aflezen van een label dat op de omvormer moet zitten.

Heeft u vragen over het aanmelden van uw zonnestroominstallatie of heeft u een ervaring die u wilt delen met ons? U kunt altijd contact met ons opnemen met vragen of problemen. Wij helpen u graag.

 

 

Tags: zonnepanelen zonnestroom energieleveren installatie aanmelden

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl