Overheid

Geschreven door Ron de Waard. Gepost in Energieberichten

Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken.

Hoe het dat wil doen, staat in het beleidsprogramma 'Schoon en Zuinig: Nieuwe energie voor het klimaat'. Daarin staan de ambities voor onder andere energiebesparing, duurzame energie en opslag van CO2.

Minister Cramer coördineert het Schoon en Zuinig. Daarbij zijn 7 ministeries betrokken. De bewindsvrouw wil een trendbreuk realiseren. "Dat is ambitieus," aldus Cramer, "maar met Schoon en Zuinig ga ik er van uit dat we de doelstellingen in 2020 gaan halen."

Schoon en Zuinig is onderdeel van het beleidsprogramma 2007 - 2011 (regering.nl) van het kabinet Balkenende IV. Het valt onder de pijler 'Duurzame leefomgeving' (regering.nl). Dit is een van de zes pijlers van het kabinetsbeleid. Met deze pijler werkt het kabinet aan concrete stappen naar een duurzame samenleving. Dit door verantwoord en spaarzaam om te gaan met energie en grondstoffen, energieverbruik te verminderen en energiebronnen in te zetten die duurzamer zijn.

Doelen

De doelen van Schoon en Zuinig zijn:

  • 30 procent minder uitstoot van broeikasgassen (CO2) vooral in 2020 vergeleken met 1990.
  • Het tempo van energiebesparing verdubbelen van 1 naar 2 procent per jaar.
  • Het aandeel duurzame energie van ons totale energiegebruik in 2020 verhogen van 2 procent naar 20 procent.

Dit zijn flinke ambities. Nederland wil internationaal het goede voorbeeld geven. Dat is nodig, want klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Daarom wil het kabinet een ambitieuze wereldwijde klimaatafspraak maken waaraan alle belangrijke vervuilende landen meedoen. Om dit bereiken is het nodig dat landen laten zien dat ambitieus klimaatbeleid kan en moet. Lees meer in het werkprogramma Schoon en Zuinig (pdf, 3,2 MB) en de beoordeling van het werkprogramma 'Schoon en zuinig' door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Natuur en Milieu Planbureau (NMP).

En hoe kan een overheid, van gemeente tot de Den Haag, dit beter realiseren dan de weg te effenen voor iedere burger en het ondersteunen van vele lokale energie initiatieven. EnergieAnders heeft hier het cooperatie concept voor ontwikkeld dat voor iedereen, burgers, bedrijfsleven en overheden de benodigde investeringen op een soepele manier tot stand te laten komen. Neem contact met ons op als U meer over ons baanbrekend concept wilt weten.

 

Tags: duurzame energie energiebesparing zuinig schoon schoonschone energie