Moet dat nou? Registratie op energieleveren.nl

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Financieel-juridisch

We krijgen vaak de vraag of je je zonnestroominstallatie moet aanmelden. Aanmelden kan op de website www.energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de regionale netbeheerders. Dit zijn dus de bedrijven die de hardware beheren en doorgaans dus niet de bedrijven met wie u een contract heeft.
Er is een hele polemiek op internet ontstaan over het wel of niet aanmelden van je zonnepanelen op deze website. Ons advies is simpel: meestal is aanmelden het beste.
ZonnepanelenAanmelden

Is aanmelden verplicht? Tja, daarover lopen de meningen uiteen.
Als u een mooie stroommeter met draaischijf heeft en jaarlijks niet meer elektriciteit produceert dan u verbruikt, dan komt u er doorgaans wel mee weg om niet aan te melden. U lijkt dan op jaarbasis gewoon veel minder stroom te gebruiken. Dit soort meter heeft maar één telwerk dat in de winter vooruit zal lopen en in de zomer achteruit.

Als u een zogenaamde slimme meter of ander type met twee of meer telwerken die afname en teruglevering apart registreren, zult u er niet aan ontkomen uw zonnestroominstallatie of andere elektriciteit producerende installatie aan te melden bij uw netbeheerder. De netbeheerder verwijst u dan doorgaans weer vrolijk door naar de algemene website: energieleveren.nl.
Wat is namelijk het geval? Uw elektriciteitsaansluiting heeft een uniek nummer. De EAN-code. Hiermee is een afnamepunt uniek geregistreerd door de netbeheerders. Als u wilt terugleveren, heeft u een tweede EAN-code nodig. Als die er niet is, loopt u het risico dat de teruglevering niet wordt gehonoreerd, omdat de EAN niet bestaat. U komt als het ware niet voor in de lijst van producenten en "kunt" dus alleen maar elektriciteit afnemen.
EnergieleverenNL

 Op de website staat deze registratiereden voor registratie ook enigszins eufemistisch en als eerste genoemd: "als basis voor een juiste vergoeding". Zonder aanmelding loopt u dus het risico op een "onjuiste" vergoeding.

EnergieAnders kan de aanmelding voor u regelen, maar u kunt dit ook zelf doen. Ook kunt u de website gebruiken om alleen uw EAN-code te vinden. Als u op de knop [installatie aanmelden] klikt, komt u op een pagina waarop u uw postcode en huisnummer kunt opgeven.
EnergieleverenNL EANMeestal ziet u nu één EAN-code, maar in sommige gevallen ziet u er meerdere.
Na de juiste te hebben geselecteerd - bij meerdere kunt u op de rekening van uw elektriciteitsleverancier zien welke - krijgt u een formulier waarop u uw verdere gegevens kunt invullen. Gek genoeg moet u hier het vermogen van de zonnestroominstallatie invullen en niet de jaaropbrengst. Dat is op zich wel vreemd, omdat het vermogen geen directe maat is voor de opbrengst.
EnergieleverenNL InstallatiegegevensJe zou verwachten dat ze meer geïnteresseerd zijn in het aantal kWh dat het elektriciteitsnet in zal stromen...

 Heeft u vragen over het aanmelden van uw zonnestroominstallatie of heeft u een ervaring die u wilt delen met ons? U kunt altijd contact met ons opnemen met vragen of problemen. Wij helpen u graag.

 

 

Tags: zonnepanelen zonnestroom energieleveren installatie aanmelden