Zonnestroominstallatie met Trienergia zonnepanelen op een driehoekig dak van oude kerk
Harm
05/12/2025
5 min
0

Hoe je de montagekwaliteit van een zonnestroominstallatie kunt beoordelen

05/12/2025
5 min
0

De kwaliteit van een zonnestroominstallatie bestaat uit twee belangrijke aspecten: de kwaliteit van de componenten - de panelen en omvormers - maar zeker ook de kwaliteit van de montage. Want je kunt de mooiste spullen kopen, als ze knullig in elkaar worden gezet, dan krijg je nooit een optimale opbrengst of erger nog: dan kan je systeem wegwaaien of uitvallen.

Wat is het risico als de panelen niet goed zijn gemonteerd?

Als zonnepanelen niet juist worden gemonteerd, vervalt de fabrieksgarantie op de zonnepanelen! Alle door EnergieAnders toegepaste montagematerialen zijn door de leveranciers voorzien van een montagehandleiding. Deze handleiding wordt door ons dan ook naar de letter gevolgd. Dit garandeert een kwalitatief goede montage met leveranciersgaranties. Daarnaast mogen lang niet alle panelen op alle soorten montagemateriaal worden bevestigd. Ook bij zo'n verkeerde combinatie vervalt de garantie op de zonnepanelen. Tenslotte moeten zonnepanelen natuurlijk ook strak zijn gemonteerd: allemaal in dezelfde hoek en steeds met dezelfde afstanden. Dat bevordert de opbrengst en je wil natuurlijk wel trots zijn op je systeem.

Maar hoe kun je de kwaliteit van de montage beoordelen?

Zeker als leek is het vaak lastig om te zien of een systeem goed gemonteerd is. Laat staan dat je aan een offerte kunt zien of er bij de montage aandacht wordt besteed aan kwaliteit. Waar je naar kunt vragen:

  • hebben de monteurs de benodigde veiligheidscertificaten en wordt er op een veilige manier gewerkt?
    Wij hebben het serieus wel eens meegemaakt dat we een klant die voor een andere installateur had gekozen achteraf spraken en dat ze zei: "Ik heb toch zo'n spijt dat ik niet voor jullie heb gekozen... toen die andere man de panelen kwam leggen, was zijn eerste vraag: heeft u ook een ladder voor mij, mevrouw? En vervolgens heeft hij alles in zijn eentje via die ladder gedaan. Ik heb de hele dag in de stress gezeten dat hij niet zou vallen."
  • heeft de installateur een CAR (Construction All Risk) verzekering?
  • wat is het track-record van de installateur als het gaat om Scope-12-inspecties?

Daarnaast kun je ook echt wel een aantal kwaliteitsaspecten van een montage zien als je weet waar je naar moet kijken. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij projecten die eerder (bij je in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat je wel en niet accepteert.

Waar moet je op letten?

Ook zonder op het dak te klimmen of onder de panelen te kijken, kun je al een aantal kwaliteitskenmerken van de montage zien als je naar een zonnestroomsysteem kijkt. Je moet alleen weten waar je op moet letten  

Netjes uitlijnen van de zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen die staand (portrait) of liggend (landscape) op montagerails worden gemonteerd, zullen normaal gesproken precies op de rails zijn vastgeklemd. De rails zijn op hun beurt aan de dakconstructie bevestigd met geschroefde of gehaakte beugels. Bij gebruik van standaard haken is de afstand tussen het dak en de montagerails vast. Dit betekent dat de montagerails precies de daklijn zullen volgen. Vele daken zijn echter niet vlak. Ze hangen door of zijn niet geheel vlak gemonteerd. Bij klassieke dakbedekkingsmaterialen zoals dakpannen zijn dit soort welvingen in het dakoppervlak vrijwel onzichtbaar. Zodra zonnepanelen zijn gemonteerd, worden oneffenheden in het dak uitvergroot.

Een goede installateur zal dan ook moeite doen om de hoogteverschillen in een dak weg te werken, zodat de zonnepanelen dan helemaal strak in het gelid op het dak komen te liggen. Het stellen van de montagerails kost tijd en ook de hiervoor benodigde verstelbare montagebeugels zijn duurder dan vaste beugels.

Kortom: een mooi aangelegd vlak met zonnepanelen kost in de regel wat extra tijd en geld.


Helaas zien we ook wel eens zonnepanelen die niet helemaal strak of recht zijn gemonteerd...


Richting van de montagerails

Bij zonnepanelen die staand (ofwel portrait) worden gemonteerd, lopen de montagerails horizontaal. De zonnepanelen worden doorgaans op twee montagerails vastgezet met klemmen. Hiervoor heeft het zonnepaneel een montagevoorschrift. Hierin staat hoe een paneel moet worden bevestigd en waar de montageklemmen en -rails mogen worden geplaatst.

Helaas zien we ook wel eens zonnepanelen waarbij de rails foutief zijn geplaatst...



Correct monteren van de eindklem

De eindklem wordt gebruikt om een zonnepaneel aan de rand van een rij of kolom vast te zetten op de montagerail. De eindklem is er in twee varianten (voor verschillende paneeldiktes) in twee kleuren (aluminium en zwart). Met behulp van deze eindklemmen kan elk type paneel (met een randprofiel tot een dikte van 50 mm) worden gemonteerd. De eindklem wordt op de montagerail geschoven, of bij een paneel van 50 mm dikte op de montagerail gezet. Hierbij moet de eindklem geheel recht op en tegen het randprofiel van het zonnepaneel worden geplaatst, waarna de eindklem met een schroef wordt vastgezet. In de video hieronder wordt dit getoond.



Helaas zien we ook wel eens panelen waarbij de eindklem foutief is gemonteerd...



Omgang met de DC-kabels

De DC-kabels zijn de kabels die achter de zonnepanelen lopen en die voor de opgewekte zonnestroom naar de omvormer voeren. Voor de verbinding van paneel met DC-kabel en van DC-kabels onderling gebruik je speciale DC-stekkers. Ook deze kabels en stekkers komen met hun eigen handleiding en moeten uiteraard op de voorgeschreven manier worden gebruikt. Dit zorgt voor een kwalitatief goede montage met garanties. Als de DC-kabels en stekkers niet juist worden gemonteerd, kunnen problemen ontstaan: bijvoorbeeld vermogensverlies van de installatie.

Als een zonnepaneel wordt gemonteerd, worden de DC-kabels van het paneel aangesloten. Dit kan met een naastliggend paneel, of met een kabel die naar een omvormer loopt. De kabels van een zonnepaneel zijn gewoonlijk een meter lang. Het is noodzakelijk om de kabels netjes weg te werken achter het paneel en wel op een dusdanige manier dat de kabels en stekkers niet kunnen gaan bewegen door de wind. Bewegende kabels zullen altijd langs een of ander oppervlak schuren en hierdoor de isolatie beschadigen. Bij een doorgesleten isolatie kunnen ongewenste effecten, zoals kortsluiting optreden. In ieder geval stopt het systeem dan met werken.

Daarnaast is het een slordig gezicht om overal losse kabels te zien liggen. En de oplossing is simpel: met behulp van tie-wraps kunnen de DC-kabels eenvoudig worden vastgezet aan het montagemateriaal en de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen hebben voorgeboorde gaten in het frame die hiervoor kunnen worden gebruikt. De investering aan tijd die dit kost, verdient zich dubbel en dwars terug in betrouwbaarheid van de zonnestroominstallatie.

Helaas zien we ook wel eens panelen waarbij de kabels foutief zijn vastgezet of zelfs helemaal los liggen...


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen: 085 877 1822.

Reacties