login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u de montagekwaliteit kunt beoordelen - DC-kabels achter de zonnepanelen

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Lada is immers goedkoper dan een Citro├źn en een BMW is nog weer wat luxer. Het prijsverschil wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders gaat u in een serie artikelen uitleggen waar u op moet letten bij montage. Hiermee kunt u voortaan een installateur op montagekwaliteit beoordelen. Ga kijken bij andere projecten die bij u in de buurt zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: DC-kabels achter de zonnepanelen. ZonnepaneelKabels
Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
DC-KabelsvoorZonnepanelen

Alle door EnergieAnders toegepaste materialen zijn door de leveranciers voorzien van een handleiding. Dit geldt ook voor de elektronische componenten, zoals DC-kabels en stekkers. Deze handleiding wordt door ons dan ook naar de letter gevolgd. Dit garandeert een kwalitatief goede montage met garanties. Als de DC-kabels en stekkers niet juist worden gemonteerd, kunnen problemen ontstaan: bijvoorbeeld vermogensverlies van de installatie.
De DC-kabels moeten ook netjes worden weggewerkt, zodat ze niet los hangen of zelfs op de ondergrond liggen. Door de wind zouden de kabels ergens langs kunnen schuren en langzaam doorslijten.

Dus, hoe bepaalt u of een installateur een montagesysteem goed toepast?
Heel eenvoudig: u gaat kijken bij een aantal eerder door een installateur gerealiseerde zonne-energiesystemen en kijkt hoe het werk is verricht.

Waar moet u op letten? Vandaag lichten we de montage van de zonnepanelen toe.
ALs een zonnepaneel wordt gemonteert, worden de DC-kabels van het paneel aangesloten. Dit kan met een naastliggend paneel, of met een kabel die naar een omvormer loopt. De kabels van een zonnepaneel zijn gewoonlijk een meter lang. Het is dus noodzakelijk om de kabels netjes weg te werken achter het paneel en wel op een dusdanige manier dat de kabels en stekkers niet kunnen gaan bewegen door de wind. Bewegende kabels zullen altijd langs een of ander oppervlak schuren en hierdoor de isolatie beschadigen. Bij een doorgesleten isolatie kunnen ongewenste effecten, zoals kortsluiting optreden. Daarnaast is het een slordig gezicht om overal losse kabels te zien liggen.
Met behulp van tie-wraps kunnen de DC-kabels eenvoudig worden vastgezet aan het montagemateriaal en de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen hebben voorgeboorde gaten in het frame die hiervoor kunnen worden gebruikt.

 
Helaas zien we ook wel eens panelen waarbij de kabels foutief zijn vastgezet of zelfs helemaal los liggen. Ziet u in de onderstaande foto's wat er fout is gegaan?
ZonnepanelenMontagefout-LosseDC-Kabel1       ZonnepanelenMontagefout-LosseDC-Kabels1

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

 

In deze serie - hoe u de montagekwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - zijn verschenen:

1. het zonnepaneel
2. de eindklem
3. zonnepanelen
4. DC-kabels achter de zonnepanelen

Tags: zonnepanelen Zonnekeur Installateur montagemateriaal DC-kabels

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl