login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u de montagekwaliteit kunt beoordelen - het zonnepaneel

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Lada is immers goedkoper dan een Citro├źn en een BMW is nog weer wat luxer. Het prijsverschil tussen auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij montage. Hiermee kunt u voortaan een installateur op montagekwaliteit beoordelen. Gaat u kijken bij projecten die eerder bij u in de buurt zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: montage van het zonnepaneel. EindklemCorrectGemonteerd-klein
Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
ClickFit-EindklemZwartRail

Alle door EnergieAnders toegepaste montagematerialen zijn door de leveranciers voorzien van een montagehandleiding. Deze handleiding wordt door ons dan ook naar de letter gevolgd. Dit garandeert een kwalitatief goede montage met leveranciersgaranties. Als zonnepanelen niet juist worden gemonteerd, vervalt de fabrieksgarantie op de zonnepanelen! Daarnaast mogen lang niet alle panelen op alle soorten montagemateriaal worden bevestigd. Ook bij zo'n verkeerde combinatie vervalt de garantie op de zonnepanelen.

Dus, hoe bepaalt u of een installateur een montagesysteem goed toepast?
Heel eenvoudig: u gaat kijken bij een aantal eerder door een installateur gerealiseerde zonne-energiesystemen en kijkt hoe het werk is verricht.
Waar moet u op letten? Vandaag lichten we de montage van zonnepanelen op een montagerail van Clickfit toe.
Het zonnepaneel wordt met behulp van tussen- en eindklemmen op een montagerail gemonteerd. In een eerder artikel is al toegelicht waarop kan worden gelet bij de montage van eindklemmen. Nu staat de montage van het zonnepaneel centraal.
Bij zonnepanelen die staand (ofwel portrait) worden gemonteerd, lopen de montagerails horizontaal. De zonnepanelen worden doorgaans op twee montagerails vastgezet met klemmen. Hiervoor heeft het zonnepaneel een montagevoorschrift. Hierin staat hoe een paneel moet worden bevestigd en waar de montageklemmen en -rails mogen worden geplaatst.
 ZonnepaneelMontageVoorschriftMontagebereik
Helaas zien we ook wel eens zonnepanelen waarbij de rails foutief zijn geplaatst. Ziet u in de onderstaande foto's wat er fout is gegaan?
ZonnepaneelMontageFouteOverhang0       ZonnepaneelMontageFouteOverhang00

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

 

In deze serie - hoe u de montagekwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - zijn verschenen:

1. het zonnepaneel
2. de eindklem
3. zonnepanelen
4. DC-kabels achter de zonnepanelen

Tags: zonnepanelen Zonnekeur Installateur montagemateriaal

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar   Panasonic HIT
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl