login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u de montagekwaliteit kunt beoordelen - zonnepanelen

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Prius of Ampera is immers goedkoper dan een Tesla. Het prijsverschil tussen (elektrische) auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij montage. Hiermee kunt u voortaan een installateur op montagekwaliteit beoordelen. Gaat u eens kijken bij projecten die eerder (bij u in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: montage van zonnepanelen. EindklemCorrectGemonteerd-klein
Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
ClickFit-Dakhaak

Alle door EnergieAnders toegepaste montagematerialen zijn door de leveranciers voorzien van een montagehandleiding. Deze handleiding wordt door ons dan ook naar de letter gevolgd. Dit garandeert een kwalitatief goede montage met leveranciersgaranties. Als zonnepanelen niet juist worden gemonteerd, vervalt de fabrieksgarantie op de zonnepanelen! Daarnaast mogen lang niet alle panelen op alle soorten montagemateriaal worden bevestigd. Ook bij zo'n verkeerde combinatie vervalt de garantie op de zonnepanelen. Tenslotte moeten zonnepanelen natuurlijk ook strak zijn gemonteerd.

Dus, hoe bepaalt u of een installateur de montage van zonnepanelen goed uitvoert?
Heel eenvoudig: u gaat kijken bij een aantal eerder door een installateur gerealiseerde zonne-energiesystemen en kijkt hoe het werk is verricht.
Waar moet u op letten? Vandaag lichten we de montage van zonnepanelen op een schuin dak toe.
Het zonnepanelen worden in de regel met behulp van tussen- en eindklemmen op een montagerail gemonteerd. In een eerder artikel is al toegelicht waarop kan worden gelet bij de montage van eindklemmen. Nu staat de montage van zonnepanelen centraal.
Zonnepanelen die staand (portrait) of liggend (landscape) op montagerails worden gemonteerd, zullen normaal gesproken precies op de rails zijn vastgeklemd. De rails zijn op hun beurt aan de dakconstructie bevestigd met geschroefde of gehaakte beugels. Bij gebruik van standaard haken is de afstand tussen het dak en de montagerails vast. Dit betekent dat de montagerails precies de daklijn zullen volgen. Vele daken zijn echter niet vlak. Ze hangen door of zijn niet geheel vlak gemonteerd. Bij klassieke dakbedekkingsmaterialen zoals dakpannen zijn dit soort welvingen in het dakoppervlak vrijwel onzichtbaar. Zodra zonnepanelen zijn gemonteerd, worden oneffenheden in het dak uitvergroot.
Een goede installateur zal dan ook moeite doen om de hoogteverschillen in een dak weg te werken, zodat de zonnepanelen dan helemaal strak in het gelid op het dak komen te liggen. Het stellen van de montagerails kost tijd en ook de hiervoor benodigde verstelbare montagebeugels zijn duurder dan vaste beugels.
Kortom: een mooi aangelegd vlak met zonnepanelen kost in de regel wat extra tijd en geld.
 Zonnepanelen strak gemonteerd door EnergieAnders 1
Helaas zien we ook wel eens zonnepanelen die niet helemaal strak of recht zijn gemonteerd. Ziet u in de onderstaande foto wat er beter kan?
     Zonnepanelen die ongelijk zijn gemonteerd       

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

 

In deze serie - hoe u de montagekwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - zijn verschenen:

1. het zonnepaneel
2. de eindklem
3. zonnepanelen
4. DC-kabels achter de zonnepanelen

Tags: zonnepanelen Zonnekeur Installateur montagemateriaal

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl