login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u kwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - soorten zonnecellen

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in EnergieAnders

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Prius of Ampera is immers goedkoper dan een Tesla of Fisker. Het prijsverschil tussen (elektrische) auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij de keuze van zonnepanelen. Hiermee kunt u voortaan het paneelaanbod van een installateur beoordelen. Gaat u eens kijken bij projecten die eerder (bij u in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: soorten zonnecellen PolykristallijneZonnecell3Busbars

Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Zonnepanelen zijn er in vele soorten, maten en prijzen.

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer door dit enorm brede aanbod. De kwaliteit van een zonnepaneel wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van de toegepaste zonnecellen. Maar hoe kun je nu zien aan een paneel of er goede zonnecellen in zitten? Een zonnecel bestaat uit halfgeleidend materiaal dat licht direct omzet in elektriciteit: spanning en stroom. De stroom loopt alleen als er een gesloten kring is. Meer informatie hierover is op WikipediaWikipedia te vinden. Voor commerciƫle toepassingen worden er grofweg twee soorten zonnecellen geproduceerd en geleverd: silicium (Si) en CIS (koper-indium-seleen). Er zijn veel meer halfgeleidermaterialen die voor zonnecellen (kunnen) worden gebruikt, maar die zijn voor een commerciƫle toepassing op gebouwen simpelweg te duur. EnergieAnders levert zonnepanelen met Si zonnecellen en panelen met dunne film CIS zonnecellen.

MonoKristallijneSiliciumZonnecel Silicium zonnecellen kunnen gemaakt zijn van polykristallijn of mono-kristallijn Silicium. In principe hebben monokristallijne zonnecellen het hoogste rendement. Het productieproces is in ieder geval het duurste. Zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen zijn dus in de regel duurder dan die met polykristallijne cellen.

Waar moet u op letten?

Zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen zijn in principe goedkoper dan die met monokristallijne cellen. De celkwaliteit die wordt weergegeven als opbrengst van een zonnepaneel is het tweede kwaliteits- en prijscriterium. Het aantal Wp (Watt-piek) is een maat voor de opbrengst en dus de kwaliteit van een zonnepaneel. Deze kwaliteit is een optelsom van de kwaliteiten van de in het zonnepaneel toegepaste zonnecellen. Je mag er van uit gaan dat, in een paneel van goede kwaliteit, de zonnecellen goed zijn uitgesorteerd en dat in het zonnepaneel alleen zonnecellen zijn geplaatst die ongeveer dezelfde kwaliteit hebben.

De vuistregel: monokristallijn is duurder dan polykristallijn gaat niet altijd op.
Het kan voorkomen dat een polykristallijn paneel duurder is dan een monokristallijn paneel. Hier is dan de tweede kwaliteitsinvloed in het spel: de kwaliteit van de zonnecellen onderling. Een polykristallijn zonnepaneel met een opbrengst van 260 Wp zou best eens duurder kunnen zijn dan een monokristallijn paneel van 240 Wp.
Het vermogen van het 260Wp paneel is immers 20Wp hoger. De zonnecellen zijn van een betere kwaliteit, wat de hogere prijs rechtvaardigt.
PolyKristallijneSiliciumZonnecel

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

In deze serie artikelen verschenen:

 

 

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl