uw bestellingen     contact     over ons  

×

Opmerking

Sorry, het door u gevraagde artikel is niet gevonden

Warmtepompen

Warmtepomp-Schematisch

Warmtepomp: verwarmen van huis en tapwater!

Een warmtepomp is een apparaat dat energie (warmte) van de ene naar de andere plaats kan brengen. Een warmtepomp kan dus koelen (ergens warmte vandaan halen) en verwarmen (ergens warmte naartoe brengen).
Met een warmtepomp kunnen we op een zeer efficiënte manier met een beetje elektrische stroom een grote hoeveelheid warmte transporteren. En dat met een zeer betrouwbare techniek die al bijna een eeuw bestaat en inmiddels zo geperfectioneerd is, dat iedereen die thuis kan toepassen. Nu met subsidiesubsidie! Doordat u elektriciteit en geen aardgas meer gebruikt in huis (of bedrijf) kunt u uw aansluiting laten afsluiten. De eerste besparing is dan al binnen! Geen vastrecht meer! De volgende besparing is dat je veel minder energie nodig hebt voor verwarmen. En in combinatie met zonnepanelen verdient een warmtepomp zichzelf nog sneller terug!

HoeWerktEenWarmtepomp Schema

 Hoe werkt een warmtepomp nou eigenlijk?

Een warmtepomp transporteert warmte. Hij pompt letterlijk warmte van de ene naar de andere locatie. Hiervoor maakt de warmtepomp gebruik van twee natuurkundige eigenschappen van gassen en vloeistoffen. De eerste is dat (niet-ideale) gassen bij samendrukken warm worden. Probeer dit maar eens uit met een fietspomp. Na enige tijd zul je merken dat de slang van de fietspomp warm wordt. Dit is de warmte die ontstaat bij samenpersen van lucht. In een warmtepomp wordt geen lucht, maar een koudemiddel gebruikt. Dit koudemiddel heeft als eigenschap dat het bij samenpersen (compressie) niet alleen warm wordt, maar ook condenseert tot een vloeistof. Dit is de tweede natuurkundige eigenschap die wordt toegepast in een warmtepomp: condensatie en verdamping.

  1. In het schema hierboven wordt bij "Compressie" het gasvorminge koudemiddel samengeperst en bij condensatie komt warmte vrij.
  2. De warmte wordt gebruikt om (bijvoorbeeld) water op te warmen. Dit warme water wordt dan nuttig gebruikt: verwarmen van een huis of tapwater.
  3. De gecondenseerde koudevloeistof stroomt naar buiten bij "Expansie" en gaat opwarmen en verdampen. Hierbij wordt warmte opgenomen.
  4. Het warme koudemiddel, nu een gas, stroomt naar de compressor en het proces begint van voren af aan.

De compressor van de warmtepomp wordt elektrisch aangedreven. Voor de werking is dus elektrische energie nodig. Hoe efficiënter een warmtepomp werkt, hoe meer warmte van buiten wordt opgenomen voor zo weinig mogelijk elektrische energie. Ook de elektrische energie wordt omgezet in warmte. Energie gaat immers nooit verloren. De warmte die een warmtepomp produceert, is de optelsom van de elektrische energie en de buiten opgenomen energie (warmte).
Stel dat een warmtepomp 1 kWh aan stroom verbruikt en daarmee 3 kWh warmte van buiten naar binnen kan pompen. Dan komt er binnen dus 1+3= 4 kWh aan warmte vrij. Deze verhouding van 1 staat tot 4 noemt men ook wel de COP (Coefficient Of Performance). Een goede warmtepomp kan een COP van wel 5 hebben. In het voorbeeld hieronder: een COP van 3,5.

WatDoetEenWarmtepomp

Er zijn verschillende soorten Warmtepomp

  1. Lucht-lucht warmtepomp - de airconditioning units zijn hiervan een goed voorbeeld. Buitenlucht wordt gebruikt om binnenlucht direct te koelen of te verwarmen. Op dit type warmtepomp wordt in Nederland geen subsidie verstrekt.
  2. Lucht-water warmtepomp - dit type warmtepomp gebruikt de warmte in de buitenlucht en transporteert deze naar een warmtewisselaar binnen die water verwarmt. Dit kan water voor de centrale verwarming zijn en ook warm tapwater - meestal in een boilervat. Dit is het type warmtepomp dat EnergieAnders levert/installeert.
  3. IJs-water warmtepomp - dit type warmtepomp gebruikt de warmte die vrijkomt bij het bevriezen van water. Buiten is een groot vat met water geplaatst, waaruit de warmtepomp warmte onttrekt. Hierdoor zal het water in de buitenunit langzaam bevriezen. Bij de overgang van vloeibaar naar vast water komt extreem veel warmte vrij.
  4. Water-water warmtepomp - dit type warmtepomp onttrekt warmte uit een waterbron. Dit kan water zijn dat uit een diepe bron wordt gepompt, water dat door een ondiepe bron (meestal een korf of veld) wordt gepompt of water uit een rivier, gracht of meertje dat als warmtebron dienst doet. Dit soort warmtepomp is altijd vergunningplichtig en over het algemeen is boren of graven voor de buitenunit (warmtewisselaar) erg duur.

Opbouw van een lucht-water Warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee water in een binnenunit. Dit verwarmde water kan worden gebruikt voor de centrale verwarming en ook voor het verwarmen van het tapwater. Het tapwater wordt verwarmd in een boilervat. Hiermee kan heel efficiënt een grote hoeveelheid tapwater op temperatuur worden gebracht / bewaard.
Meestal wordt een klein boilervat in het cv-systeem opgenomen om ook hier een kleine voorraad warm water ter beschikking te hebben.

Componenten van een LuchtWaterWarmtepomp

Werkt een lucht-water warmtepomp ook als het buiten koud is?

Een warmtepomp transporteert warmte van buiten naar binnen. Stel dat het buiten vriest. Doet de warmtepomp het dan nog wel?
Of de warmtepomp nog goed werkt, hangt af van de eigenschappen van het koudemiddel. Het vloeibare koudemiddel moet kunnen opwarmen en verdampen. Meestal is dit bij een temeratuur van -10 tot -15 graden Celcius nog net mogelijk. Bij nog lagere temperatuur werkt de gemiddelde warmtepomp niet meer. De betere warmtepompen gebruiken dan een elektrisch verwarmingselement om te kunnen verwarmen. De COP is dan maximaal 1. Per kWh elektrische energie wordt dan een kWh warmte geproduceerd.
In de praktijk zie je dat warmtepompen een steeds kleinere COP krijgen naarmate het buiten kouder wordt.
In Nederland zal een warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht haalt, bijna altijd zijn werk blijven doen. Het vriest immers bijna nooit meer dan 10 graden.

Voorbeeldgrafiek COP verloop LuchtWaterWarmtepomp

Sneeuw en ijs op de Buitenunit van de Warmtepomp?

In de winter kan het sneeuwen en ijzelen. Ook kan er in vochtige lucht rijp op de koude buitenunit van een lucht-water warmtepomp neerslaan. Hierdoor raakt de warmtewisselaar van de buitenunit verstopt. Als de luchttemperatuur ruim boven nul graden Celcius is, gaat de ventilator draaien en wordt lucht op de warmtewissselaar geblazen. Hierdoor zal de warmtewisselaar ontdooien, waarna de compressor weer kan gaan werken. Als de luchttemperatuur te laag is, werkt dit niet. Als het buiten vriest, zal de warmtepomp in werking omkeren en warmte van binnen naar buiten transporteren. Hierdoor wordt de warmtewisselaar buiten ontdooid, waarna de warmtepomp weer warmte van buiten naar binnen kan transporteren. Een lucht-water warmtepomp dient dus een minimale hoeveelheid warmte ter beschikking hebben om de buitenunit actief te kunnen ontdooien.

Geluid, hoe stil is een warmtepomp?

De compressor en de ventilator in een buitenunit maken geluid. Iedereen kent wel de rammelende airco's die overal buiten hangen en staan. Moderne warmtepompen zijn voorzien van erg stille compressoren en vrijwel geruisloze ventilatoren. Er zijn ook buitenunits zonder ventilator, waarbij de compressor onderdeel is van de binnenunit. Ook zijn er warmtepompen die lucht van buiten aanzuigen en binnen door een warmtewisselaar blazen. Ook hierbij is geluid buiten verwaarloosbaar.
Voor de geluidsproductie buitenshuis zijn er regels. Je kunt tegenwoordig zelf uitrekenenzelf uitrekenen of een warmtepomp in jouw situatie kan worden geplaatst of niet.

Wat zijn de belangrijkste Verschillen tussen een CV-ketel en een Warmtepomp?

Cv-ketel (gas/olie)  Warmtepomp
  • Hoog vermogen (30 kW)
  • Brandt korte tijd fel
  • Geen boiler nodig
  • Relatief klein
  • Schoorsteen nodig
  • Rendement ±100%
  • Laag vermogen (2 kW)
  • Loopt langere tijd rustig
  • Boiler is noodzakelijk
  • Relatief groot (2-3 units)
  • Geen schoorsteen
  • COP (rendement) 350%

Waarom zou je overstappen naar verwarmen met een Warmtepomp?

Overstappen van aardgasverwarming (of verwarmen met enige andere fossiele brandstof) naar een warmtepomp is in de eerste plaats goed voor het milieu. Uw CO2-uitstoot neemt in ieder geval af ten opzichte van 100% fossiel. Zelfs grijze stroom is in Nederland een mengsel van duurzame en minder duurzame bronnen. Als je 100% groene stroom koopt en/of je eigen stroom opwekt met zonne-energie, is een warmtepomp ook geheel groen - dus milieuvriendelijk.
Daarnaast kun je met een warmtepomp forst besparen op de energiekosten.
In de eerste plaats kun je je gasaansluiting (of propaan-/olietank) laten afsluiten. De vaste lasten vervallen hierdoor.
In de tweede plaats bespaar je direct op de energiekosten. Elektriciteit is dan wel duurder per eenheid energie, maar doordat een warmtepomp een gemiddelde COP van 3 of hoger heeft, bespaar je toch op de kosten. Een warmtepomp is ook nog eens flink gesubsidieerd door de Nederlandse overheid. Bij de aanschaf kun je al gauw een bedrag van 1000 tot 2000 euro subsidie krijgen: dit is 10% tot 14% subsidie op de aanschaf van een warmtepomp.
Wilt u weten of een warmtepomp in uw situatie een goede vervanging kan zijn voor uw huidige cv-ketel? Neem dan contact met ons op.Neem dan contact met ons op.

Buitenunit Binnenunit Boiler Thuis

Resultaten 1 - 1 van 1Show:     per page
Resultaten 1 - 1 van 1Show:     per page
EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl