uw bestellingen     contact     over ons  

Zonnewarmte

Zonneboilers_4c85fa436d11f.jpg

EnergieAnders levert onderhoudsarme zonneboilersystemen die ook nog eens zeer milieuvriendelijk werken doordat er geen anti-vries hoeft te worden gebruikt.

Hoe werkt het open zonneboiler-systeem?

De open zonneboiler werkt volgens het doorstroomprincipe. De zonneboiler wordt vóór de CV installatie geplaatst. Koud water loopt via de warmtewisselaar in de zonneboiler naar de CV installatie waar het voorverwarmd(door de zon) aankomt. Hierdoor verbruikt uw CV installatie minder gas om tapwater te verwarmen. Het tapwater wordt dus via een warmtewisselaar opgewarmd en komt niet in contact met het circulatiewater in het boilervat en de zonnecollector.

ZonneboilerSchema 


De zonneboilerinstallatie bestaat uit één of meerdere zonnecollectoren (A) en een geïsoleerde opslagmodule: de zonneboiler (B). De zonnecollector is op het dak gemonteerd en de opslagmodule in de woning.

De zon schijnt:

De collectoren worden verwarmd door de zon. Bij voldoende hoge temperatuur zal een pompje in de opslagmodule gaan draaien. Dit pompje laat de inhoud van de opslagmodule(100 liter water) circuleren door de zonnecollector, waarbij het water wordt verwarmd.

Het water in de opslagmodule is op temperatuur:
Wanneer het water in de opslagmodule de maximale temperatuur heeft bereikt en te heet dreigt te worden, stopt het pompje. Nu stroomt het water door de zwaartekracht uit de collector. Het water wordt niet meer verwarmd.

De zon verdwijnt:

De zonnecollector koelt af en het pompje stopt, om te voorkomen dat het water in de collector afkoelt in plaats van op te warmen. Het water stroomt door de zwaartekracht uit de collector.
Door dit mechanisme wordt ook voorkomen dat de installatie in de winter kapot vriest. Alleen als de collector op temperatuur is, zal er water doorheen stromen. Er is dus geen antivries nodig.

Er wordt warm water gebruikt:

Wanneer warm water wordt gebruikt, stroomt er koud tapwater door de opslagmodule. Een interne warmtewisselaar zorgt ervoor dat het tapwater niet met het water in het tankje in aanraking komt, maar wel in korte tijd wordt verwarmd. Vervolgens stroomt het opgewarmde tapwater naar de tapwaterverwarmer waar het eventueel wordt naverwarmd tot de gewenste temperatuur. Doordat deze cv-ketel minder hoeft te branden, bespaart u aardgas.

EnergieAnders heeft in de loop van de jaren meerdere zonneboilersystemen geplaatst en sommige ook weer vervangen. Onze ervaring is dat zonneboilers prima werken, maar een groot deel van de dag stil staan. In de praktijk blijkt een boiler al binnen enkele uren op temperatuur te zijn gekomen, waarna de zonneboiler wacht, totdat er warm water wordt gebruikt. Pas wanneer er warm water wordt gebruikt, stroomt koud leidingwater de boiler in en zal de installatie in werking treden. Op basis van de door ons opgebouwde ervaring, plaatsen we liever zonnepanelen op de plaats waar de zonnecollector zou worden geplaatst. De zonnepanelen oogsten immers altijd zonne-energie. Ook wanneer er geen gebruik is in huis. Het overschot wordt immers teruggeleverd op het net.
Met behulp van een elektrische boiler of - beter nog - een warmtepompboilerwarmtepompboiler kan de elektrische zonne-energie omgezet worden in warm water.
Zodra de boiler op temperatuur is, zal de zonnestroom geproduceerd blijven worden: het dakoppervlak blijft actief zonne-energie oogsten.
Een bijkomend voordeel is dat een elektrische boiler en een warmtepompboiler ook in de winter werken en zelfs als er weinig of geen zon is, verbruik van aardgas voorkomt.

No products in pages

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl