Hoe u kwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - busbars op zonnecellen

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Prius of Ampera is immers goedkoper dan een Tesla of Fisker. Het prijsverschil tussen (elektrische) auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij de keuze van zonnepanelen. Hiermee kunt u voortaan het paneelaanbod van een installateur beoordelen. Gaat u eens kijken bij projecten die eerder (bij u in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: busbars op zonnecellen. MonokristallijneZonnecell5Busbars
Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
MonoKristallijneSiliciumZonnecel

Zonnepanelen zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer door dit enorm brede aanbod. De kwaliteit van een zonnepaneel wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van de toegepaste zonnecellen. Maar hoe kun je nu zien aan een paneel of er goede zonnecellen in zitten? Een zonnecel bestaat uit halgeleidend materiaal dat licht direct omzet in elektriciteit: spanning en stroom. De stroom loopt alleen als er een gesloten kring is. Meer informatie hierover is op WikipediaWikipedia te vinden.

In een zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Het licht maakt elektronen los in het halfgeleidermateriaal. Zo'n vrij elektron laat een elektrongat in het materiaal achter. De vrije elektronen moeten wel worden afgevoerd, omdat ze anders terugvallen in de elektrongaten. Op een zonnecel zijn hiervoor metalen lijntjes aangebracht. Deze zorgen voor het transport van de elektronen de zonnecel uit.
Op een zonnecel zijn doorgaans twee soorten lijntjes te zien: smalle en brede. De smalle lijntjes (vingers) zijn met elkaar verbonden door de bredere lijntjes: de busbars. Deze lijntjes zijn van zilver gemaakt en zijn het op een na duurste onderdeel van een zonnecel. Alleen het silicium zelf is duurder.

 

Hoe meer en breder zilverlijntjes op de zonnecel, hoe beter de afvoer van elektronen zal verlopen. De zonnecel krijgt hierdoor een betere opbrengst. De lijntjes werken echter ook als spiegels. Ze reflecteren licht, waardoor een deel van de zonnecel dus geen elektriciteit produceert.
Bij het ontwerpen van een zonnecel wordt gestreefd naar een optimale elektriciteitsproductie tegen zo laag mogelijke kosten. De hoeveelheid zilverlijntjes speelt hierbij een grote rol. In de praktijk is gebleken dat meer busbars zorgen voor een efficiëntere zonnecel. Hierbij kunnen de busbars ook smaller worden gemaakt, waardoor minder zilver nodig is (lagere kosten) terwijl een groter oppervlak van de zonnecel licht kan invangen en beschikbaar is voor elektriciteitsproductie. Experimenten met 4 of meer busbars hebben al aangetoond dat op dit gebied nog veel voordeel kan worden behaald.

PolykristallijneZonnecell1Busbar
Waar moet u op letten? Een goede vuistregel is dat een zonnecel met meer busbars beter is dan een zonnecel met minder busbars. Zonnecellen met drie busbars zijn op het moment de standaard en die 4 busbars zijn inmiddels in opkomst. Er is zelfs al een zonnepaneel met 12 busbars verkrijgbaar!
Bij het beoordelen van zonnepanelen, is het aantal busbars dus een van de kwaliteitscriteria.
PolykristallijneZonnecell3Busbars
SunPowerZonnecellen Er zijn ook zonnecellen die anders zijn ontworpen. Op de voorkant van de zonnecel zijn geen vingers en busbars aangebracht. Hierdoor is het gehele celoppervlak beschikbaar om zonlicht in te vangen. Dit zijn de meest efficiënte silicium zonnecellen die op het moment te koop zijn in de vorm van: Sunpower zonnepanelen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

In deze serie artikelen verschenen: