SDE+ 2011 weer overtekend

Geschreven door Bron: FD Selections. Gepost in Zonnestroom

De nieuwe, versoberde subsidiepot voor duurzame energie van de overheid is al na enkele dagen op. Sinds de start afgelopen vrijdag zijn er zo veel aanvragen binnengekomen dat de beschikbare € 1,5 mrd subsidie voor het jaar 2010-2011 in zijn geheel kan worden toegewezen.

Dat maakt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag bekend. Het gaat om 600 projecten, die onder de oude, royalere regeling het dubbele aan subsidie nodig hadden.

Opmerkelijk is dat er ook veel aanvragen tussen zitten voor zonne-energie, terwijl dat volgens experts nog een van de duurste vormen van hernieuwbare energie is. 'Bij de introductie van de nieuwe stimuleringsregeling was er kritiek dat relatief dure technologieën, zoals zonne-energie, buiten de boot zouden vallen. Die vrees is niet uitgekomen', zegt energieminister Maxime Verhagen.

Achter het net vissen

De vrees kwam voort uit de opzet van de nieuwe subsidieregeling SDE+ die onder Verhagen is gelanceerd. Onder de SDE+ concurreren alle vormen van duurzame energie met elkaar om een grote pot met geld. In de oude regeling (SDE) waren er aparte potjes voor zon, wind en een reeks andere groene-energiebronnen.

Nog opmerkelijker is dat zonne-energie al in de eerste ronde meedingt naar subsidie. De SDE+ is namelijk opgezet als een veiling, waarbij het subsidiebedrag elk kwartaal oploopt. Partijen die hun aanvraag laat indienen, kunnen meer subsidie opstrijken. Zij lopen evenwel het risico achter het net te vissen als de subsidiepot in een vroeg stadium leeg is, zoals nu.Tags: subsidie