Waarom duurzaam?

Geschreven door Ron de Waard. Gepost in Zonnestroom

Daar zijn vele redenen voor aan te voeren, maar welke het ook is, duurzame energie produktie is de enige manier voor toekomstige generaties om in hun energiebehoefte te voorzien. En waarom wachten tot onze kinderen het moeten oppakken terwijl de techniek al zover is dat we het overal kunnen toepassen en vaak ook nog op een economisch verantwoorde manier?

Redenen om een overstap naar duurzaam te maken?

  • De produktie van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen begint het hoogtepunt te bereiken. Voor olie wordt peak-oil in de 1e helft van het komende decennium verwacht, maar ook gas en kolen zullen de komende decennia hun piek bereiken. Let wel, dit gaat niet over de voorraad maar of we nog genoeg naar boven kunnen halen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, denk hierbij aan de opkomende naties zoals India en China. En een schaars goed is heel gevoelig voor sterke prijsstijgingen, dat heeft 2008 wel aangetoond.
  • Kernenergie is ook al niet het antwoord op de eindigheid van de fossiele brandstoffen; de hoeveelheid winbare Uranium-235 is ook niet oneindig, sterker nog er is ook sprake van een peak-nuclear. Dan kernfusie, de belofte voor de toekomst, ja dat is het zeker en dat zal voorlopig ook zo blijven. Na decennia van proeven is men er nog niet ingeslaagd om het proces van de zon commercieel na te kunnen bootsen en het zal daarom ook voorlopig de belofte van morgen blijven.
  • Duurzame energie is veelal lokale produktie; dit maakt ons als land veel minder afhankelijk van andere landen die een stuk instabieler zijn of graag met behulp van de gaskraan invloed willen uitoefenen op andere landen. En dit zal uiteindelijk weer in de prijs van onze electriciteit, gas en brandstoffen tot uiting komen. Ja, zult U zeggen, wij hebben zelf toch genoeg gas, dat klopt, maar die is dus helaas gekoppeld aan de olieprijs en dan weet U wat dat betekent.
  • Mogen wij toekomstige generaties opzadelen met de uitwassen van onze levensstijl ; gemeten naar ecologische voetafdruk leeft de VS 5x boven zijn stand en Europa zeker 2,5 maal. Opkomende naties als China, India, Brazilie hebben uiteraard net zoveel recht op ons welvaarts niveau, zeker als ze dit met hard werken bereiken. Alleen hebben we geen 2,5 tot 5 wereldbollen bechikbaar om dit met ‘fossiele’ technologie te kunnen bereiken en zullen we deze groei duurzaam moeten gaan invullen. China heeft dit inmiddels al begrepen en is hard op weg om de grootste producent en consument van duurzame energie te gaan worden.

Waarom nu?

  • Financieel; kunt U de investering betalen (helaas duurzaam gaat meestal gepaard met een investering vooraf) cq. financieren dan lonen duurzame maatregelen vaak al binnen een reeel deel van hun technische levensduur.
  • Stabiliteit; een duurzame maatregel zorgt met name voor de energie voorziening voor een langdurige prijsstabiliteit. Zonnepanelen b.v. die U nu aanschaft garanderen gedurende hun lange levensduur (25 jaar+) een vaste electriciteitsprijs gedurende de terugverdientijd en zelfs gratis na dit moment.
  • Waardevast; kunt U zich voorstellen wat uw vastgoed nog waard is over 10 jaar als de energieprijzen verdubbeld zijn en uw gebouw zo energie-lek is als een mandje?

Bron: Eneco

Noot: vanaf 2009 is het transport deel vervangen door een capaciteitstarief (84.53 euro voor een 3x25A aansluiting), dat hier meegenomen is tegen het gemiddelde verbruik per huishouden (3500 kWh/jaar).

 

Tags: zonnepanelen zonnecellen zonne-energie duurzame energie duurzaam