Waarom zonne-energie?

Geschreven door Ron de Waard. Gepost in Zonnestroom

Wist U dat de aarde per uur evenveel energie van de zon ontvangt als de gehele mensheid per jaar consumeert? Dan moeten we constateren dat we geen energie schaarste hebben, maar ‘slechts’ een probleem met het omzetten naar een voor ons bruikbare vorm.

 cartoon-tandberg-source-of-energy-k

Wist U dat de aarde per uur evenveel energie van de zon ontvangt als de gehele mensheid per jaar consumeert? Dan moeten we constateren dat we geen energie schaarste hebben, maar ‘slechts’ een probleem met het omzetten naar een voor ons bruikbare vorm.

 

Kortom, het opvangen van zonne-energie heeft niet alleen de toekomst maar is ook vandaag de dag heel breed inzetbaar omdat:

  1. Je er direct electriciteit of warmte mee kan produceren en het op de plaats van opwekking meteen kan gebruiken; dit maakt winning en transport van gevaarlijke, giftige en explosieve, brandstoffen overbodig.
  2. De energie terugverdientijd gering is; PV-panelen geplaatst in Nederland hebben na 2 a 3 jaar al evenveel energie geproduceerd als nodig was voor het produceren, transporteren en installeren ervan en daarna produceren ze gedurende decennia electriciteit zonder enig nadelig effect op de omgeving.
  3. Zonne-energie systemen zijn schaalbaar van 1 enkel paneel (100W) tot voetbalvelden of daken vol (vele kW’s tot vele MW’s) en alles er tussen in. Een ieder kan dus op eigen niveau en schaal een systeem aanschaffen en toepassen.
  4. Zonne-energie systemen zijn stil, hebben geen of zeer weinig onderhoud nodig en hebben een lange levensduur van vele decennia.
  5. Zonne-energie systemen hebben in de regel geen bewegende delen (uitgezonderd de zogenaamde zon-volg-systemen) en vervuilen de horizon niet. Sterker nog, er zijn PV-systemen beschikbaar die een sieraad vormen voor de bebouwing, echter dat komt dan uiteraard wel met een prijskaartje.
  6. Door bovengenoemde voordelen zal het toepassen van zonne-energie systemen niet leiden tot overlast, waardoor vergunningen in de meeste gevallen niet nodig zijn. Alleen wanneer het de vorm van een gebouw verandert kan een vergunning nodig zijn.

Heeft zonne-energie opwekking dan geen nadelen? Uiteraard, maar deze zijn beperkt tot:

  1. De prijs per kWh die nog wat hoger is dan centraal opgewekte stroom, echter hiervoor zijn een aantal subsidies en stimuleringsmaatregelen beschikbaar die toch een interessante terugverdientijd of zelfs verlaging van maandlasten mogelijk maken. Ook zijn de prijzen van systemen de laatste 2 jaar behoorlijk gedaald door de enorme produktie toename enerzijds en de grote opmars in het buitenland anderzijds wat een enorme efficientie verbeteringen in de produktie tot gevolg heeft.
  2. Zonne-energie werkt alleen tijdens daglicht; het meest optimale is een mooie zonnige dag, maar het functioneert ook tijdens bewolkte dagen, alhoewel minder. Daarom zijn PV-systemen in de regel net gekoppeld zodat het electriciteitsnet eigenlijk de buffer vormt die de schommelingen opvangt. Zelfs in Duitsland waar momenteel meer dan 20% via duurzame energie wordt opgewekt functioneert dit mechanisme prima.

 

Tags: zonnepanelen zonnecellen zonne-energie