SDE+ 2018

Geschreven door Ron de Waard. Gepost in Zonnepanelen

SDE+ staat voor Stimulering Duurzame EnergieproductieStimulering Duurzame Energieproductie.

De SDE+ kan 2 keer per jaar worden aangevraagd. De eerstvolgende subsidieronde opent op 13 maart 2018, 9:00 uur en sluit op 5 april 2018 om 17:00 uur. Ook in 2018 is er een tweede ronde later in het jaar. Iedere ronde bestaat uit 3 fases, namelijk:

Inschrijfdatum maximum fasebedrag
 fase 1: 13 maart 09:00 uur  9 ct / kWh
 fase 2: 19 maart 17:00 uur  11 ct / kWh
 fase 3: 26 maart 17:00 uur  13 ct / kWh

De SDE+ is een soort veiling, degene die het eerst/goedkoopst inschrijft heeft de grootste kans op subsidie. Met een totaalbedrag van 6 miljard voor deze voorjaarsronde in 2018voorjaarsronde in 2018 maakt u met fase 1 en 2 een goede kans en mogelijk zelfs in fase 3.

EnergieAnders helpt u graag met de voorbereidingen voor een aanvraag en met de subsidieaanvraag zelf.

De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat de energieproducent subsidie krijgt voor de geproduceerde duurzame energie. De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie over een periode tot maximaal 15 jaar. De hoeveelheid subsidie is afhankelijk van de soort en de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. Uitgaande van een toegekende subsidie in fase 2, is het fasebedrag maximaal 11 ct voor elke zelf geproduceerde kWh. Het fasebedrag bestaat uit 2 componenten:

  1. het basisbedrag dat u anders voor uw kWh levering betaalt of anders het bedrag dat u van uw leverancier ontvangt als u deze teruglevert.
  2. het subsidiebedrag dat de overheid per kWh uitkeert.

Samen vormen a. en b. het maximale fase bedrag, dus 10ct/kWh voor fase 2. De genoemde bedragen worden door de overheid vastgesteld en zijn onafhankelijk van wat u feitelijk met uw energiemaatschappij afspreekt. Maak hierover dus goede afspraken.

Wanneer kom ik in aanmerking voor SDE+?Wanneer kom ik in aanmerking voor SDE+?

Zorg bij indiening voor een goed onderbouwd project, een sterke haalbaarheidsstudie, alle benodigde vergunningen en bijlagen en een compleet digitaal aanvraagformulier.

  • SDE+ mag alleen op een grootverbruikersaansluiting (dus zwaarder dan 3x80A); anders biedt de EIA EIA fiscale aftrekmogelijkheden.
  • Voor zonnepanelen geldt een minimum grootte van 15.000 Wp, dit zijn ongeveer 60 zonnepanelen.
  • Het aantal vollasturen waarmee wordt gerekend is 950.
  • Vanaf 500.000 Wp is een haalbaarheidsstudie verplicht.
  • Vanaf 1MWp is het maximale basisbedrag geen 11,2 maar 10,7 cent per kWh.
  • U moet over een geschikte locatie beschikken waar de zonnepanelen op passen, dit mag een dak of ook een open veld zijn. Voor een open veld is een vergunning nodig. Op een dak kunt u vergunningsvrij een zonnestroominstallatie aan laten leggen.
  • In 2018 is het voorlopige correctiebedrag op de subsidie 3,8 cent per kWh bij netlevering.

Een grote wijziging in SDE+ ten opzichte van voorgaande jaren!

Voor zon-PV is er in de deze 2018-regeling een onderscheid gemaakt tussen de elektriciteit die op het elektriciteitsnet wordt ingevoed en de elektriciteit die zelf wordt gebruikt, op basis van de garanties van oorsprong als uitgeven door CertiQ. Voor beide zaken wordt een apart correctiebedrag en een aparte basiselektriciteitsprijs vastgesteld. Indien projecten een deel van de opgewekte energie zelf gebruiken, treedt er namelijk een voordeel op in de vorm van vermeden energiebelasting, inclusief Opslag Duurzame Energie (ODE) en transportkosten.
U zult nu bij de rendementsberekening en bij de uitvoering van een project rekening moeten houden met eigenverbruik. Dit vraagt om kennis van het eigenverbruik. EnergieAnders kan u helpen bij het bepalen van uw eigenverbruik in relatie tot de te verwachten opbrengsten van een zonnestroominstallatie. Daarbij is het noodzakelijk deze daadwerkelijk te gaan meten na uitvoering van uw SDE+ zonnestroomproject.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

  • Wij ontzorgen u van begin tot eind, dus van voorbereiding via aanvraag naar realisatie en onderhoud.
  • Advisering over ZonPV. Wat levert het u financieel maar bijvoorbeeld ook in andere opzichten op.
  • Ontwerpen van de ZonPV installatie, toegespitst op uw situatie.
  • Uitvoeren van de subsidie aanvraag en alle zaken die daarbij komen kijken.
  • Montage en installatie van uw zonnestroominstallatie.
  • Inspectie en onderhoud, zowel online als ter plaatse, van uw zonnestroominstallatie

Interessant?

Neem contact met ons op, 085 - 877 1822 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan maken we een afspraak voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek.

Tags: zonnestroom subsidie duurzame energie SDE