login

uw bestellingen     contact     over ons  

EnergieAnders biedt een scala aan produkten en diensten waarmee u op een zo economische wijze invulling kunt geven aan een duurzamere omgeving, zowel voor uzelf als voor uw naasten. Tegenwoordig behoort het zelf produceren van duurzame energie tot de mogelijkheden: zonnestroom met behulp van kleinschalige systemen, via coöperatieve samenwerkingsverbanden en met grote bedrijfsinstallaties. EnergieAnders levert, ontwerpt en bouwt zonnestroominstallaties in alle soorten en maten: van 1 zonnepaneel tot systemen van duizenden zonnepanelen.
Sommige producten leveren wij via deze webwinkel. U kunt veilig bestellen en betalen (we voldoen aan de PSD2 richtlijn voor betaaldienstenPSD2 richtlijn voor betaaldiensten).
Voor grotere bestellingen, projecten en diensten kunt u een offerte aanvragen. We nemen in de regel binnen een werkdag contact met u op.

Optimizers

Met behulp van optimizers kunnen opbrengstverschillen in een string met zonnepanelen worden geoptimaliseerd. Als het ware worden de voordelen van stringomvormers en micro-omvormers gecombineerd.

De marktleiders op het gebied van optimizers zijn Solaredge en Tigo. Deze bedrijven hebben een iets verschillende aanpak.

Tigo TS4 R O          SolarEdge Optimizer

Solaredge

Bij Solaredge moeten alle zonnepanelen van optimizers zijn voorzien en worden aangesloten op een bijpassende omvormer van Solaredge. Een voordeel is dat alle zonnepanelen worden gemonitord. Een nadeel is dat er veel extra elektronica noodzakelijk is, ook op zonnepanelen die geen last hebben van schaduw. Bij een systeem met 10 zonnepanelen worden ook 10 optimizers geplaatst. Dit verhoogt de investering.

De MPP-tracker is uit de omvormer (moet ook van Solaredge zijn) gehaald en de optimizer wordt net als een micro-omvormer achter de zonnepanelen geplaatst. De optimizers worden in serie (string) aangesloten en de string wordt aangesloten op een centrale omvormer die binnen of buiten geplaatst kan worden. De optimizers communiceren met deze omvormer, zodat het systeem als geheel ook optimaal werkt. Deze omvormer heeft als hoofdtaak om gelijkstroom zo efficiënt mogelijk om te zetten naar wisselstroom. In de regel met een rendement van boven de 96%.
De optimizers zullen proberen de spanning van een string in het optimale gebied te houden, zodat de omvormer optimaal zal werken. De optimizers zullen dus altijd actief zijn: spanning verhogen of verlagen om bij een stroomsterkte van de string een optimale opbrengst te genereren, waarbij de totale spanning van de string gelijk wordt gehouden.

Tigo

Tigo heeft een iets andere aanpak. Hun optimizers kunnen met een aantal omvormermerken worden gecombineerd. Daarbij is het niet nodig om alle zonnepanelen van een optimizer te voorzien. Als er maar 2 zonnepanelen uit een string van 10 last hebben van schaduw kan worden volstaan met slechts 2 optimizers. De string van 10 zonnepanelen, waarvan 2 een optimizer hebben, wordt aangesloten op een stringomvormer van bijvoorbeeld SMA of Fronius.

De MPP-tracker van de omvormer blijft de string actief optimaal instellen. De optimizer wordt net als een micro-omvormer achter de zonnepanelen geplaatst. De optimizers worden in de string aangesloten en de string wordt aangesloten op een centrale omvormer die binnen of buiten geplaatst kan worden. Daar de omvormer met zijn eigen MPP-tracker de totale spanning en stroomsterkte oprtimaal instelt, zal een optimizer bij die stroomsterkte een optimale spanning proberen in te stellen. 
De stringomvormer heeft naast de hoofdtaak om gelijkstroom zo efficiënt mogelijk om te zetten naar wisselstroo dus ook de taak om het maximale vermogenspunt te vinden. In de regel met een rendement van boven de 97%.
De optimizers zullen proberen bij de gegeven (door de omvormer bepaalde) stroomsterkte de geleverde spanning optimaal in te stellen, zodat het zonnepaneel optimaal vermogen zal leveren. De optimizers zijn alleen actief als de spanning verlaagd moet worden om bij een stroomsterkte van de string een optimale opbrengst te genereren.

Een optimizer van Tigo is optioneel voorzien van monitoring elektronica.

Tigo en Solaredge: een verschillende aanpak met voordelen en nadelen

Een fundamenteel verschil tussen de aanpak van Solaredge en Tigo optimizers is dat Solaredge probeert om een string zo veel mogelijk een vaste spanning te geven en dat Tigo probeert een gegeven stroomsterkte te volgen. Een optimizer van Solaredge kan de paneelspanning verlagen en verhogen (booster). Een optimizer van Tigo zal alleen de spanning verlagen om de stroomsterkte van de string te volgen. Als een Tigo de spanning niet hoeft te verlagen, schakelt hij uit.

Hierdoor zal een systeem met optimizers van Tigo minder stroom verbruiken: (geen booster en geen MPP-tracker per paneel).

EnergieAnders levert optimizers (systemen) van Solaredge en Tigo.

Waarom zou je een optimizer gebruiken?

Er zijn eigenlijk maar 2 redenen om een optimizer toe te passen:

  1. zonnepanelen die zich verschillend gedragen in 1 string
  2. monitoring per zonnepaneel

De eerste reden is de enige die betrekking heeft op een optimale opbrengst van de zonnestroominstallatie.
Monitoring per zonnepaneel is luxe. De opbrengst van een zonnestroominstallatie wordt er niet door verhoogd, maar juist verlaagd. Monitoring-elektronica heeft energie nodig om te kunnen werken en deze gaat af van de opbrengst van het totaal.

Wanneer gedragen zonnepanelen zich verschillend genoeg om optimizers nuttig in te zetten?

Er zijn 4 redenen waarom zonnepanelen in een string zich verschillend zouden gedragen:

  • schaduw
  • oriëntatie
  • hellingshoek
  • zonnepaneeltype

Schaduw

Als op een of meerdere zonnepanelen schaduw valt, zullen deze beschaduwde zonnepanelen een heel ander vermogen (spanning en stroom) leveren dan de zonnepanelen die niet in de schaduw liggen. Hierdoor kan de opbrengst van de gehele string omlaag worden getrokken. Met behulp van optimizers op de schaduwpanelen wordt de opbrengst van de gehele string maximaal. De geoptimaliseerde zonnepanelen in de schaduw trekken niet langer de gehele string omlaag.
Als vuistregel kan 10% schaduwverlies als grenswaarde worden gezien voor het toepassen van optimizers. Bij minder verlies zal een stringomvormer een vergelijkbare jaaropbrengst geven. Bij een groter schaduwverlies zullen een of meerdere optimizers voor de beschaduwde zonnepanelen voor een merkbare verhoging van de jaaropbrengst zorgen.

Optimizers bij schaduw       Tigo TS4 R O bij schaduw

Verschillende oriëntaties

Als zonnepanelen in een string verschillende oriëntaties hebben, bijvoorbeeld oost en west, kan met behulp van verschillende MPP-trackers worden gewerkt. Je knipt de string dan in 2 of meer stukken die elk hun eigen MPP-tracker hebben.
Soms zijn de aantallen zonnepanelen die in de verschillende oriëntaties liggen erg verschillend en is er geen eenvoudige oplossing te vinden met stringomvormers.Verschillende Oriëntaties en hellingshoeken Bijvoorbeeld als 2 zonnepanelen op het oosten liggen en de overige 8 van de installatie opp het westen liggen. Een omvormer met 2 MPP-trackers werkt nu niet, omdat 2 zonnepanelen een te lage spanning geven. Effectief is er dan een zonnestroominstallatie van 8 (en een beetje) zonnepanelen. Door de 2 zonnepanelen op het oosten te voorzien van optimizers, wordt een zo optimaal mogelijk presterende string gemaakt

Hellingshoek

Vergelijkbaar met de oriëntatie, kunnen zonnepanelen een verschillende hellingshoek hebben. Een zonnepaneel onder een hoek van 10 graden zal heel anders functioneren dan een zonnepaneel onder een hoek van 35 graden. Met optimizers zijn de verschillen in gedrag goed op te vangen.

Verschillende zonnepanelen

Door optimizers toe te passen, kan met verschillende paneeltypen in dezelfde string worden gewerkt. Stel dat er zwarte monokristallijne zonnepanelen op een schuin dak worden toegepast en blauwe polykristallijne op een plat dak. Terwijl oriëntatie en ligging van de zonnepanelen op het schuine en platte dak hetzelfde zou kunnen zijn, hebben ze toch een geheel ander gedrag. Door optimizers in de string op te nemen, kunnen deze verschillende zonnepanelen toch in een string optimaal functioneren.
Een vergelijkbare situatie ontstaat als na enkele jaren een zonnepaneel moet worden uitgewisseld, omdat het kapot is. Als een zonnepaneel met hetzelfde vermogen (merk en type) niet meer leverbaar is, kan in combinatie met een optimizer een nieuwer type worden ingepast.
Een andere reden om optimizers toe te passen is dat zonnepanelen van twijfelachtige kwaliteit worden gebruikt. Deze zonnepanelen hebben vaak een grote spreiding in opbrengst die met ouder worden van de installatie alleen maar verder toeneemt. Optimizers kunnen de opbrengstverschillen van deze zonnepanelen zo goed als mogelijk wegwerken. Uiteraard is dit laatste een twijffelachtige reden om optimizers toe te passen. Het is dan beter om de hogere investering in optimizers in te zetten voor de investering in zonnepanelen van goede kwaliteit.

Resultaten 1 - 16 van 16

Optimizers

SolarEdge P300 optimizer

SolarEdge P300 Optimizer voor zonnepanelen tot 300Wp.

SolarEdge P500 optimizer

SolarEdge P500 Optimizer voor zonnepanelen tot 500Wp.

SolarEdge P405 optimizer

SolarEdge Optimizer 405Wp speciaal voor dunne film.

vervangen door S500B

SolarEdge P404 optimizer

SolarEdge Optimizer 404 voor 60/72 cels zonnepanelen, ...

Verkoopprijs€ 57,72
Verkoopprijs zonder BTW€ 47,70
Bedrag BTW€ 10,02
vervangen door P370

SolarEdge P350 optimizer

SolarEdge P350 Optimizer voor zonnepanelen tot 350Wp.

vervangen door TS4-A-O

Tigo TS4-R-O

Tigo zonnepaneel-optimalisatie met behulp van de TS4-R-O ...

SolarEdge P600 duo optimizer

SolarEdge P600 duo optimizer voor zonnepanelen tot 2x300Wp.

Verkoopprijs€ 62,56
Verkoopprijs zonder BTW€ 51,70
Bedrag BTW€ 10,86

SolarEdge P370 optimizer

SolarEdge P370 Optimizer voor zonnepanelen met 60 of 72 ...

SolarEdge P800p duo optimizer

SolarEdge P800p duo optimizer voor zonnepanelen tot 2x400Wp.

Verkoopprijs€ 81,92
Verkoopprijs zonder BTW€ 67,70
Bedrag BTW€ 14,22

Tigo TS4-A-O

Tigo zonnepaneel-optimalisatie met behulp van de TS4-A-O ...

Verkoopprijs€ 46,83
Verkoopprijs zonder BTW€ 38,70
Bedrag BTW€ 8,13
verpakking
eind februari 2023

Tigo Cloud Connect Advanced

De Tigo Cloud Connect Advanced (CCA) verbindt uw ...

Verkoopprijs€ 262,57
Verkoopprijs zonder BTW€ 217,00
Bedrag BTW€ 45,57
uitverkocht - wordt vervangen

Huawei SUN2000-450W-P Power Optimizer

Huawei SUN2000-450W-P Power Optimizer

SolarEdge P485 optimizer

SolarEdge Optimizer 405Wp speciaal voor dunne film.

Verkoopprijs€ 64,98
Verkoopprijs zonder BTW€ 53,70
Bedrag BTW€ 11,28

SolarEdge S440 Optimizer

SolarEdge S440 Optimizer voor zonnepanelen tot 440Wp.

Verkoopprijs€ 63,77
Verkoopprijs zonder BTW€ 52,70
Bedrag BTW€ 11,07
2-3 dagen

SolarEdge S500 Optimizer

SolarEdge S500 Optimizer voor zonnepanelen tot 500Wp.

Verkoopprijs€ 63,85
Verkoopprijs zonder BTW€ 52,77
Bedrag BTW€ 11,08

SolarEdge S500B Optimizer

SolarEdge S500B Optimizer voor zonnepanelen met hoge ...

Verkoopprijs€ 77,98
Verkoopprijs zonder BTW€ 64,45
Bedrag BTW€ 13,53
EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl