login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u kwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - PERC zonnecellen

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Prius of Ampera is immers goedkoper dan een Tesla of Fisker. Het prijsverschil tussen (elektrische) auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand.  PERC zonnecel schematische werking

Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij de keuze van zonnepanelen. Hiermee kunt u voortaan het paneelaanbod van een installateur beoordelen. Gaat u eens kijken bij projecten die eerder (bij u in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: PERC zonnecellen.

Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Zonnecel monokristallijn 4 busbars

PERC zonnecellen

Zonnepanelen zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer door dit enorm brede aanbod. De kwaliteit van een zonnepaneel wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van de toegepaste zonnecellen. Maar hoe kun je nu zien aan een paneel of er goede zonnecellen in zitten? Meer over zonnecellen. 
Er is een neiuw type zonnecel ontwikkeld dat een hogere specifieke opbrengst heeft: PERC. Een hogere specifieke opbrengst betekent dat de zonnecel meer stroom produceert. Een zonnepaneel van 275 Wp met PERC cellen produceert meer zonne-energie dan een zonnepaneel van eveneens 275 Wp met gewone zonnecellen.

PERC is er voor monokristallijn en polykristallijn silicium zonnecellen

In eerste instantie is de PERC technologie toegepast op monokristallijn silicium zonnecellen. Het is nu ook leverbaar voor polykristallijne zonnecellen. EnergieAnders levert beide typen.

PERC zonnecellen uitgelegd

Deze nieuwe klasse silicium zonnecellen: PERC (Passivated Emitter Rear Cell) nemen licht beter op en zetten het beter om in elektriciteit. Hierdoor hebben zonnepanelen met PERC zonnecellen een hogere opbrengst per Wp vermogen dan met gewone zonnecellen. Meer over PERC.

Waar moet u op letten? Zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen zijn in principe goedkoper dan die met monokristallijne cellen. De celkwaliteit die wordt weergegeven als vermogen van een zonnepaneel is het tweede kwaliteits- en prijscriterium. Het aantal Wp (Watt-piek) is een maat voor de mogelijke opbrengst en dus de kwaliteit van een zonnepaneel. PERC geeft een betere opbrengst. Kwaliteit in verband met opbrengst is dus een optelsom van de eigenschappen van de in het zonnepaneel toegepaste zonnecellen.

De vuistregel: monokristallijn is duurder dan polykristallijn gaat niet altijd op.
Het kan voorkomen dat een polykristallijn paneel duurder is dan een monokristallijn paneel. Hier is dan de tweede kwaliteitsinvloed in het spel: de kwaliteit van de zonnecellen onderling. Een polykristallijn zonnepaneel met een opbrengst van 275 Wp zou best eens duurder kunnen zijn dan een monokristallijn paneel van 240 Wp.
Het vermogen van het 275Wp paneel is immers 35Wp hoger. De zonnecellen zijn van een betere kwaliteit en hebben een grotere elektriciteitsproductie, wat de hogere prijs rechtvaardigt.
PolykristallijneZonnecell3Busbars

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

In deze serie artikelen verschenen:

 

Tags: zonnepanelen zonnecellen sipoly mono kristallijn dunne film CIS Zonnekeur Installateur

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl