login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u kwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - zwarte zonnepanelen

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Prius of Ampera is immers goedkoper dan een Tesla. Het prijsverschil tussen (elektrische) auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij de keuze van zonnepanelen. Hiermee kunt u voortaan het paneelaanbod van een installateur beoordelen. Gaat u eens kijken bij projecten die eerder (bij u in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: zwarte zonnepanelen. Sunpower X21 Serie 335Wp
Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
ClickFit-EindklemZwartRail

Alle door EnergieAnders toegepaste zwarte zonnepanelen zijn homogeen zwart gekleurd. Daarnaast worden ook zwarte montagematerialen gebruikt, of worden montagematerialen zwart afgewerkt met bijvoorbeeld dopjes op rvs schroeven en aluminium montagerails. Natuurlijk moeten de zonnepanelen ook strak in het gelid zijn gemonteerd. Alleen zo komt uw investering in mooi zwarte panelen tot haar recht.

Dus, hoe bepaalt u of de aangeboden panelen homogeen zwart zijn en of een installateur de montage van deze zonnepanelen goed uitvoert?
Heel eenvoudig: u gaat kijken bij een aantal eerder door een installateur gerealiseerde zonne-energiesystemen en kijkt hoe het werk is verricht en hoe de zonnepanelen eruit zien als direct zonlicht erop schijnt en als de lucht bewolkt is.

Waar moet u op letten? Vandaag lichten we de toe hoe u zwarte panelen op hun visuele kwaliteit kunt beoordelen.
De zonnepanelen moeten zelf homogeen zwart zijn. Er mogen bij een zogenaamd "full black" paneel geen kleurverschillen binnen het zonnepaneel zichtbaar zijn. Ook verschillende panelen moeten ten opzichte van elkaar homogeen zwart zijn. Kleurverschillen zijn nameijk direct zichtbaar nadat de zonnepanelen op het dak zijn gemonteerd. U investeerd in zwarte zonnepanelen vanwege het uiterlijk, het aanzicht op het dak. Dan moeten die panelen natuurlijk ook een uitstekenede visuele kwaliteit hebben.

Ook moet het montagemateriaal zwart zijn. Meestal wordt zwart geanodiseerd aluminium gebruikt voor de klemmen. Dit gaat namelijk niet bladderen na een aantal jaren. Zwart geverfde onderdelen zijn doorgaans minder kleurvast. 
De rvs schroeven en moeren zijn niet zwart en moeten netjes worden afgewerkt met zwarte dopjes.
Tenslotte moeten ook de montagerails die onder de zonnepanelen uitsteken worden voorzien van zwarte doppen of kappen.
Een goede installateur zal dan ook moeite doen om de hoogteverschillen in een dak weg te werken, zodat de zonnepanelen dan helemaal strak in het gelid op het dak komen te liggen. Het stellen van de montagerails kost tijd en ook de hiervoor benodigde verstelbare montagebeugels zijn duurder dan vaste beugels.
Kortom: een mooi aangelegd vlak met zwarte zonnepanelen kost in de regel wat extra tijd en geld.

 Zonnepanelen strak gemonteerd door EnergieAnders 1
Helaas zien we ook wel eens zonnepanelen die niet helemaal zwart zijn en ook onderling kleurverschillen vertonen. Eigenlijk is het dan zonde van de extra investering in zwarte zonnepanelen. Ziet u in de onderstaande foto wat er beter kan?
     ZwartZonnepaneel-Kwaliteit-Kleurverschillen klein       

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

In deze serie artikelen verschenen:

 

Tags: zonnepanelen Zonnekeur Installateur zwart montagemateriaal

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl