login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u kwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - garantie

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in EnergieAnders

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Prius of Ampera is immers goedkoper dan een Tesla of Fisker. Het prijsverschil tussen (elektrische) auto's wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders legt u in een serie artikelen uit waar u op moet letten bij de keuze van zonnepanelen. Hiermee kunt u het paneelaanbod van een installateur beter beoordelen. Gaat u eens kijken bij projecten die eerder (bij u in de buurt) zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: garantievoorwaarden van zonnepanelen. Vermogensgarantie-25 jaar
Kwaliteit is een belangrijk besliscriterium en een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk is voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
Glas-Folie-Zonnepaneel met 10 èn 25 jaar garantie !?

Zonnepanelen zijn er in vele soorten, maten en kwaliteiten. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer door dit enorm brede aanbod. De kwaliteit van een zonnepaneel wordt vaak uitgedrukt in garantievoorwaarden. De garantie van een zonnepaneel is bij de meeste merken en leveranciers in 2 stukken gesplitst: paneelgarantie en vermogensgarantie. Meestal wordt de nadruk gelegd op de vermogensgarantie, omdat die veel langer is dan de paneelgarantie.
Beide garanties lijken dan ook los van elkaar te staan, maar zijn in werkelijkheid niet los van elkaar te zien!

  • Paneelgarantie: het aantal jaren dat de producent van een zonnepaneel garantie geeft op de constructie en de materialen van een zonnepaneel.
  • Vermogensgarantie: het aantal jaren dat de producent van een zonnepaneel garantie geeft op het vermogen van een zonnepaneel. Hierbij worden dan ook een of meerdere percentages genoemd.

Eigenlijk is het verwarrend dat er 2 verschillende garanties op een zonnepaneel worden gegeven. De vermogensgarantie is dan ook eigenlijk een garantie op de kwaliteit van de gebruikte zonnecellen. Als deze goed beschermd ingebed zijn in de constructie, zullen de zonnecellen van het zonnepaneel volgens de garantievoorwaarden op het paneelvermogen hun werk blijven doen.
Maar...wat als het zonnepaneel kapot gaat? De folie aan de achterzijde zou bijvoorbeeld kunnen loslaten. Dit noemt men delaminatie. Dan kan er vocht bij de zonnecellen komen, waardoor deze sneller verouderen. Het vermogen neemt dan rap af! Voor wat betreft de garantietermijn wordt dit vermogensverlies nu niet meer door de vermogensgarantie van 25 jaar gedekt. Het zonnepaneel is immers kapot! Voor dit vermogensverlies geldt nu de paneelgarantie. Dus als vermogensverlies door delaminatie na 12 jaar wordt opgemerkt, is er géén garantie meer op het zonnepaneel.

Er zijn ook producenten van zonnepanelen die hun zonnepanelen zo goed maken, dat ze gewoon één garantie geven. De splitsing in paneel- en vermogensgarantie vinden ze nodeloos ingewikkeld en ook onnodig!
Deze producenten geven op hun zonnepaneel 25 of zelfs 30 jaar garantie op het paneel èn het vermogen. Een bijkomend voordeel van deze betere zonnepanelen is dat ze ook nog eens veel beter op vermogen blijven. De vermogensgarantie is dus ook nog eens een veel betere! De producenten Solarwatt en Sunpower hebben voor deze kwaliteits-zonnepanelen hun eigen oplossingen bedacht.

Vermogensgarantie in meer detail
Waar moet u op letten? De vermogensgarantie kan op verschillende manieren worden gegeven: bijvoorbeeld in stappen of als een lineair afnemende garantie. De lineaire garantie is een stuk beter. Zie de grafiek hiernaast.
In deze grafiek is zelfs in het eerste jaar een sprong naar 97% zichtbaar. Een mooie truc om meteen al 3% lagere opbrengst van een nieuw zonnepaneel weg te poetsen. òf, in het geval van een stapsgewijze garantie: de eerste 10 jaar mag het zonnepaneel 10% onder het opgegeven vermogen werken. Na 10 jaar mag het zonnepaneel 20% onder het opgegeven vermogen werken, zonder dat het buiten de garantievoorwaarden op het paneelvermogen valt!
Met een lineaire garantie heeft u in ieder geval het voordeel dat het oranje deel ook gagarandeerd wordt. En dat na 25 jaar pas de 80% garantie wordt geboden.
In beide gevallen is de productgarantie van 10 jaar een belangrijk onderdeel van de garantie op het functioneren van het zonnepaneel.
ZonnepaneelGarantie-stapsgewijs versus lineair
ZonnepaneelGarantie-glas-folie versus glas-glas Garantie bij zonnepanelen van Solarwatt
Solarwatt heeft het probleem van vermogensverlies opgelost door de folie aan de achterzijde van het zonnepaneel te vervangen door glas. Dit is een stuk moeilijker om te maken, maar geeft een aantal voordelen.
  • Glas is niet doorlaatbaar voor lucht, dus zuurstof en waterdamp zal er helemaal niet doorheen komen. Een kunststof folie laat zuurstof en waterdamp wel een beetje door.
  • De zonnecellen zitten tussen twee glasplaten ingeklemd en zijn zo veel minder kwetsbaar, waardoor scheurtjes in het dunne silicium van de zonnecel beter worden voorkomen.
  • Met twee glasplaten is het zonnepaneel veel zwaarder belastbaar voordat het begint door te buigen door bijvoorbeeld sneeuw of windstoten.

Dit alles zorgt ervoor dat de zonnecellen veel beter beschermd zijn en nog gegarandeerd 87% van hun vermogen geven na 30 jaar.
ten opzichte van een glas-folie zonnepaneel leveren deze panelen gedurende hun gehele gegarandeerde levensduur meer energie en verdienen zichzelf veel beter terug!

SunPowerZonnecellen Garantie bij zonnepanelen van Sunpower
Er zijn ook zonnecellen die anders zijn ontworpen. Op de voorkant van de zonnecel zijn geen vingers en busbars aangebracht. Hierdoor is het gehele celoppervlak beschikbaar om zonlicht in te vangen. Dit zijn de meest efficiënte silicium zonnecellen die op het moment te koop zijn in de vorm van: Sunpower zonnepanelen. De zonnecellen van Sunpower zijn op een koperen plaat aangebracht en aan de voorzijde tegen de glasplaat bevestigd. Ondanks dat deze zonnepanelen een folie aan de achterzijde hebben, zijn de zonnecellen dus perfect beschermd tussen koper en glas. Sunpower geeft dan ook 25 jaar garantie op zonnepaneel en vermogen!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

In deze serie artikelen verschenen:

Tags: zonnepanelen Zonnekeur Installateur rendement gecertificeerd

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl