login

uw bestellingen     contact     over ons  

Niet zo zwarte zonnepanelen?

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in EnergieAnders

Zwarte zonnepanelen worden alleen maar gekocht vanwege de esthetiek. Tenminste, als het goed is. Dat een zonnepaneel zwart is, helpt namelijk niet mee om zonlicht efficiĆ«nt om te zetten in elektriciteit. In tegendeel zelfs. In de regel verliest een zwart zonnepaneel zo'n 5 Wp aan vermogen ten opzichte van de niet-zwarte variant. Op warme dagen worden dit soort zonnepanelen warmer dan hun niet-zwarte soortgenoten, waardoor nog meer vermogensverlies optreedt.
Om een zonnepaneel met hetzelfde vermogen te maken moeten betere zonnecellen worden gebruikt. Dit maakt het zonnepaneel duurder. Ook de zwarte coating maakt het zonnepaneel duurder. Daarnaast is een zwart frame en zijn zwarte montagematerialen nodig.
Sunpower X21 full black
Kortom: een zwart zonnepaneel is duurder en levert wat minder. Het ziet er echter wel heel mooi uit als het goed is. Helaas is dit niet altijd het geval, zoals bij meneer W. die ons belde met een treurig verhaal over slordig gemonteerde en niet zo zwarte zonnepanelen...

Het verhaal van meneer W. (volledige naam is natuurlijk bij ons bekend) begint als volgt. "Ik heb uw stukje over zwarte zonnepanelen gelezen. Bij mij zijn laatst van die zwarte zonnepanelen geplaatst. Nu zitten ze asymmetrisch op het dak en ze zijn ook nog niet eens mooi zwart, maar veelkleurig van blauwig tot zwart.
De monteurs vertelden me dat het niet anders op dit dak kon worden geplaatst en dat de zonnepanelen nog wel zouden verkleuren na verloop van tijd. Dus ik moest me geen zorgen maken. Dit is zoals het hoort."
"Wat moet ik doen?"

Meneer W. is met twee problemen geconfronteerd. De panelen zijn asymmetrisch gemonteerd en in plaats van zwarte panelen (merk is bij ons bekend) zijn er veelkleurig zwarte zonnepanelen geplaatst. Hopelijk is de uitleg van de monteurs over verkleuring na verloop van tijd geen voorspelling die uit gaat komen... Want dan is er een enorm derde probleem!

asymmetrisch gemonteerd en niet zwarte zonnepanelen

Ons advies aan meneer W. was als volgt. Neem contact op met de leverancier en leg het probleem uit. Een scheve montage is op uw dak gewoon slordig. Er is geen enkele technische noodzaak voor. De zonnepanelen heeft u gekocht omdat ze mooi zwart zijn en u een mooi uitzicht wilt hebben. Dus vraag de leverancier om te komen kijken en laat hem zelf het resultaat zien.

Meneer W. heeft dit gedaan. Mede geholpen, doordat de laatste betaling nog niet was gedaan kon hij de leverancier zover krijgen om te komen kijken.
Uiteindelijk zijn de zonnepanelen zonder kosten van het dak gehaald en vervangen door nieuwe zwarte (nou ja...) zonnepanelen. Nu zijn de nieuwe zonnepanelen wel netjes symmetrisch op het dak geplaatst.

Meneer W. belde ons heel blij op." Gelukkig zit alles nu recht. De zonnepanelen zijn helaas nog steeds niet zwart. Het blijft een beetje een dambord. Maar ja, dat was dus inherent aan de kwaliteit van dit merk. Jammer, maar daar zal ik aan moeten wennen."

Dus, wat is de moraal van dit verhaal? Hoe bepaalt u of de aangeboden panelen homogeen zwart zijn en of een installateur de montage van deze zonnepanelen goed uitvoert?
Heel eenvoudig: u gaat kijken bij een aantal eerder door een installateur gerealiseerde zonne-energiesystemen met dit type zonnepaneel. Kijk dan hoe het werk is verricht en hoe de zonnepanelen eruit zien als direct zonlicht erop schijnt en als de lucht bewolkt is. Op deze manier kunt u zien of alles ook echt zwart is na montage, zoals het systeem met zwarte zonnepanelen van Sunpower.

 Project-0375-s-Hertogenbosch-BIPV-3597Wp-Sunpower X20 327

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Heeft u ook een probleem met een geleverd systeem? U kunt altijd telefonisch of online contact met ons opnemen: 085 877 1822.

In onze serie artikelen over de kwaliteit van zonnepanelen verschenen:

Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Tags: zonnepanelen zonnecellen Zonnekeur Installateur zwart zonnestroom

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl