login

uw bestellingen     contact     over ons  

4 Oplossingen voor Monitoring van Enecsys Zonnestroominstallaties

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Omvormers

Enecsys micro-omvormers zijn robuust en bieden met hun monitoring per 1 of 2 zonnepanelen een compacte, betrouwbare oplossing. Helaas is Enecsys failliet. Hierdoor zijn alle productgaranties vervallen. Niet alleen zijn er dus geen nieuwe producten meer verkrijgbaar. De monitoring site van Enecsys is inmiddels ook stopgezet. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om de opbrengst van de zonnestroominstallaties met Enecsys omvormers uit te lezen.
Meestal wordt de opbrengst nog wel netjes in de Enecsys gateway opgeslagen. De gateway moet echter uitgelezen kunnen worden en hierin ligt een uitdaging die door verschillende partijen met succes is aangepakt.
EnergieAnders heeft inmiddels enige ervaring opgedaan met alternatieve monitoring oplossingen voor Enecsys en wij kunnen dan ook enkele hiervan, zowel gratis als betaalde, aanbevelen. We zetten hier vier oplossingen op een rijtje.

enecsys-monitor

Aloaha

De eerste oplossing is van Aloaha SoftwareAloaha Software en deze betaalde dienst komt het dichtst in de buurt van de oplossing die Enecsys ons bood. Aloaha cloud energie monitor is een webservice. De monitoring-gegevens worden door de gateway naar deze dienst verstuurd, waarna de monitoring-gegevens via de website van Aloaha uit te bekijken zijn. Een handleidinghandleiding voor het correct instellen van de Gateway staat op de website van Aloaha. Alle informatie is in meerdere talen beschikbaar, waaronder Nederlands. De taal kunt u rechtsbovenin op de site instellen. Een jaarabonnement kost € 39,-  exBTW per jaar. Voor kleine systemen (< 1 kWp) is er een kortingsregeling en voor systemen met meer dan 20 micro-omvormers geldt een prijs op aanvraag.

Duramotion

Bij DuramotionDuramotion hebben ze een iets andere weg ingeslagen en een stukje hardware met software ontwikkeld om de Enecsys Gateway uit te kunnen lezen en data op te slaan. Dit minicomputertje kunt u dan weer met de pc uitlezen. Het voordeel is dat er continu een kopie van de gegevens wordt opgeslagen. Het nadeel is dat er extra hardware moet worden gekocht. Deze oplossing is verder web/browser based. Dus u kunt vanuit elk platform, of het nu Android, Windows, Apple/Mac, Linux of nog iets anders is, altijd de Duramonitor uitlezen.
Daar het een betaald product is, krijgt u telefonische ondersteuning.
U kunt bij EnergieAnders Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor uw situatie, wij sturen u dan een offerte voor uw Duramonitor.

Fischer

De Enecsys PC Monitor van Fischer kan hierhier worden gedownload. Deze gratis software draait lokaal op uw pc en is speciaal ontwikkeld om de Gen 1 omvormers uit te kunnen lezen. De software is geschikt voor Microsoft Windows vanaf versie 7. Dit programma maakt contact met uw Enecsys Gateway en leest alle opgeslagen gegevens uit. Het is allemaal eenvoudig te installeren en in te stellen. Het enige nadeel van deze software is dat de gegevens niet op je pc worden opgeslagen. De Gateway moet dus elke keer opnieuw worden uitgelezen.

Unitgate

Deze software van Allan Liesoftware van Allan Lie werkt vergelijkbaar met die van Fischer. Ook hier wordt de Enecsys Gateway elke keer opnieuw uitgelezen. De installatie is echter veel eenvoudiger, want deze software zoekt zelf naar de Enecsys Gateway op het lokale netwerk en bouwt geheel zelf de verbinding op, zodra de Gateway is gevonden. Het programma leest de Gatway twee keer per seconde uit. Dus je hebt nu ook real-time monitoring ter beschikking. Het programma slaat de meetwaarden uit de gateway ook niet op, maar je kunt ze wel zelf exporteren naar excel. Als je dit regelmatig doet, kun je dus wel zelf offline een mooi overzicht maken en bijhouden. Al is het maar als backup. Wij hebben hier zelf ervaring mee opgedaan en kunnen deze gratis tool aanbevelen.

Wordt vervolgd

Er komen nog steeds nieuwe oplossingen uit om de omvormers van het failliete Enecsys uit te kunnen blijven lezen. We willen u de door ons bekeken beschikbare oplossingen niet onthouden, dus vandaar het bovenstaande overzicht.
Er loopt een actieve discussie over Enecsys monitoring op vele internet-fora, zoals het Nederlandstalige TweakersTweakers.

Kapotte Enecsys vervangen

Zo nu en dan gaat een Enecsys omvormer kapot. Nu het bedrijf failliet is en er geen voorraad meer leverbaar is, moet u de defecte micro-omvormer met die van een ander merk vervangen. Wij hebben hiervoor een werkbare oplossing.
Het mooie is dat we via de Duramonitor ook een oplossing bieden die beide merken micro-omvormers kan uitlezen. Dus u kunt uw gemengde omvormersysteem in zijn geheel blijven monitoren.

 Heeft u meer vragen over uw zonnestroominstallatie of het meten van zonnestroom of heeft u een ervaring die u wilt delen met ons? U kunt altijd contact met ons opnemen met vragen of problemen. Wij helpen u graag.

 

 

Tags: zonnestroom omvormer energie monitoring

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl