login

uw bestellingen     contact     over ons  

Hoe u de montagekwaliteit kunt beoordelen - de eindklem

Geschreven door Harm Kiewit. Gepost in Zonnepanelen

De keuze van een goed systeem en betrouwbare installateur is moeilijk. De meeste mensen kunnen offertes hoofdzakelijk op prijs beoordelen. Er zijn echter meer criteria die van belang zijn bij zonnepanelen, net als bij auto's. Een Lada is immers goedkoper dan een Citro├źn en een BMW is nog weer wat luxer. Het prijsverschil wordt door de meeste mensen wel begrepen en het merk en type auto wordt meestal bewust gekozen. Prijs, kwaliteit en design gaan hand in hand. Zo ook bij zonnepanelen. EnergieAnders gaat u in een serie artikelen uitleggen waar u op moet letten bij montage. Hiermee kunt u voortaan een installateur op montagekwaliteit beoordelen. Gaat u kijken bij andere projecten die bij u in de buurt zijn gerealiseerd en bepaal dan wat u wel en niet accepteert. Vandaag: montage van de eindklem. EindklemCorrectGemonteerd-klein
Kwaliteit is een van de redenen dat het Zonnekeur InstallateurZonnekeur Installateur certificaat een belangrijk besliscriterium zou moeten zijn voor iedereen die zonnepanelen overweegt. Bij een Zonnekeur Installateur, zoals EnergieAnders weet je dat de mensen de juiste opleiding en diploma's hebben en dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.
ClickFit-EindklemAluRail

Alle door EnergieAnders toegepaste montagematerialen zijn door de leveranciers voorzien van een montagehandleiding. Deze handleiding wordt door ons dan ook naar de letter gevolgd. Dit garandeert een kwalitatief goede montage met garanties. Als zonnepanelen niet juist worden gemonteerd, vervalt de fabrieksgarantie op de zonnepanelen! Daarnaast mogen lang niet alle panelen op alle soorten montagemateriaal worden bevestigd. Ook bij zo'n verkeerde combinatie vervalt de garantie op de zonnepanelen.

Dus, hoe bepaalt u of een installateur een montagesysteem goed toepast?
Heel eenvoudig: u gaat kijken bij een aantal eerder door een installateur gerealiseerde zonne-energiesystemen en kijkt hoe het werk is verricht.
Waar moet u op letten? Vandaag lichten we de montage van de eindklem van Clickfit toe.
De eindklem wordt gebruikt om een zonnepaneel aan de rand van een rij of kolom vast te zetten op de montagerail. De eindklem is er in twee varianten (voor verschillende paneeldiktes) in twee kleuren (aluminium en zwart). Met behulp van deze eindklemmen kan elk type paneel (met een randprofiel tot een dikte van 50 mm) worden gemonteerd. De eindklem wordt op de montagerail geschoven, of bij een paneel van 50 mm dikte op de montagerail gezet. Hierbij moet de eindklem geheel recht op en tegen het randprofiel van het zonnepaneel worden geplaatst, waarna de eindklem met een schroef wordt vastgezet. In de video hieronder wordt dit getoond.
 

Helaas zien we ook wel eens panelen waarbij de eindklem foutief is gemonteerd. Ziet u in de onderstaande foto's wat er fout is gegaan?

EindklemFoutSchuinGemonteerd0       EindklemFoutScheefGemonteerd0

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? U kunt altijd telefonisch of schriftelijk contact met ons opnemen: 085 877 1822.

 

In deze serie - hoe u de montagekwaliteit van zonnepanelen kunt beoordelen - zijn verschenen:

1. het zonnepaneel
2. de eindklem
3. zonnepanelen
4. DC-kabels achter de zonnepanelen

Tags: zonnepanelen Zonnekeur Installateur montagemateriaal

EnergieAnders Sinds 2009 EnergieAnders - zonnepanelen - zonneboilers - warmtepompen - accusystemen - laadpalen - energieadvies Zonnekeur Installateur      
EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen   EnergieAnders is Solarwatt Premium Partner en levert zonnepanelen, omvormers en accusystemen    Sunpower Authorized Partner   IBC Solar    
  EnergieAnders levert SMA omvormers en monitoring     EnergieAnders levert Solaredge omvormers en optimizers  
viessmann beeldmerk ClimaLevel verwarming powered by EnergieAnders

EnergieAnders B.V.  -  Tilburg - 's-Hertogenbosch - Oostkapelle - Papendrecht  -  KvK: 57943141  -  tel. 085 877 1822  -  info@energieanders.nl